Samsung v Berlíně představil první 8K televizi s působivým obrazem

Samsung v Berlíně představil první 8K televizi s působivým obrazem
Fotografie: Michal Pavlíček, fzone.cz
  • Novinka bude dostupná ve třech různých velkoformátových velikostech
  • Pomocí AI bude možné jakýkoliv obraz povýšit do 8K kvality
  • Na českém trhu se nový model objeví v průběhu října

Berlínský veletrh IFA 2018 si nenechal ujít ani jihokorejský Samsung, který představil novou řadu chytrých televizorů Q900R, která se může pyšnit prvenstvím co se rozlišení týče. Poprvé se u Samsungu setkáváme s ultra jemným 8K obrazem (7 680 × 4 320 pixelů). Takto vysoké rozlišení se hodí především na opravdu obří televize, a tak není překvapením, že bude nová řada k dispozici ve velikostech 65 palců, 75 palců a 85 palců.

Novinky nemají pouze 8K rozlišení, ale celkově propracovaný obraz, který plně využívá umělé inteligence (AI). Patentová technologie 8K AI Upscaling umožňuje jakýkoliv obraz upravit tak, aby odpovídal standardu 8K. Jak to bude fungovat a především vypadat při běžném používání v domácnosti je však v tuto chvíli ještě otázkou. Samotný panel se může pochlubit vysokým jasem až 4 000 nitů.

Samsung Q900R

Samozřejmostí jsou neskutečně tenké rámečky. Podstavec je orientován směrem dozadu a jeho viditelnost při sledování obsahu je minimální. Totéž platí o kabeláži, která je důmyslně skrytá. Optický i napájecí kabel je sveden do jednoho kabelu, který Samsung nazývá One Invisible Connection. Ten vede po zadní straně televize a při šikovném zapojení o něm nikdy nebudete vědět.

České zastoupení Samsungu nám již prozradilo předběžné ceny. Základní 65palcový model bude pravděpodobně startovat na částce 129 990 Kč. Prostřední varianta zájemce vyjde na 179 990 Kč. Nejhlouběji do kapsy si budete muset sáhnout v případě zájmu o prémiový televizor Samsung Q900R s 85palcovou úhlopříčkou, jehož cena vyšplhala na 379 990 Kč.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze