Senát odmítl část klimatického balíčku. Nečinnost nás podle Greenpeace vyjde draho

Senát odmítl část klimatického balíčku. Nečinnost nás podle Greenpeace vyjde draho
Fotografie: pixabay.com
  • Senát vyslovil veto několika návrhům z balíčku Fit for 55
  • Navzdory zhoršující se klimatické krizi a právě probíhající klimatické konferenci COP26 v Glasgow, nedokázali čeští senátoři a senátorky najít shodu na podpoře potřebných klimaticko-energetických opatření

Komplexní balíček Fit for 55, který Evropská komise představila v červenci, má Evropské unii pomoci snížit emise o 55 % oproti roku 1990 do roku 2030. Takzvané odůvodněné stanovisko, které může vést k aktivaci mechanismu žluté karty na úrovni EU, Senát schválil pro návrhy: zdanění energetických produktů a elektřiny; zavádění infrastruktury pro alternativní paliva, zpřísnění výkonnostních norem pro emise CO2 pro nové osobní automobily a nová lehká užitková vozidla; podpora energie z obnovitelných zdrojů; podpora energetické účinnosti; revize systému EU ETS a rezervy tržní stability.


Analýzy přitom ukazují, že náklady naší nečinnosti mnohonásobně převýší náklady včasných dekarbonizačních opatření, včetně těch obsažených právě v balíčku Fit for 55, jak se lze dočíst například na yaleclimateconnections.org. Podle jedné z nejnovějších studií agentury Reuters by mohly být náklady na dekarbonizaci ve výši 2 až 2,5 % světového HDP ročně. Naproti tomu náklady nečinnosti proti změnám klimatu by se vyšplhaly na 10 % světového HDP ročně do roku 2050 a 18 % HDP do konce tohoto století. Z toho vyplývá, že čím dříve začneme emise snižovat, tím méně negativním efektům změny klimatu budeme vystaveni, jak se podrobně dočtete na ipcc.ch. Senátoři se ale obávají zejména vážných sociálních dopadů, které by se mohly aktuálně dotknout až 120 milionů Evropanů ve spojení s výrazným zdaněním benzínu, nafty i topných olejů a změnami v zemědělství, které by mohly stát za zvýšením ceny potravin. Ohroženým skupinám chce EU pomoci speciálním fondem, z něhož by do Česka mělo každoročně po dobu 7 let přitéct více než 6 miliard korun.


Kateřina Davidová z Centra pro dopravu a energetiku ke včerejšímu jednání Senátu řekla: „Senát má být pojistkou demokracie. Včera se ovšem zachoval spíš jako pojistka pro zisky fosilního průmyslu. Postavit se v době probíhající globální klimatické konference proti návrhu, jak snižovat emise v rámci Evropské unie, je nadmíru nezodpovědné. O návrhu balíčku Fit for 55 je potřeba diskutovat a je to také v plánu. Včerejší diskuze v Senátu byla spíše ukázkou, jak se to dělat nemá. Naštěstí je velmi nepravděpodobné, že by se stejně negativně k balíčku Fit for 55 postavila třetina parlamentů všech členských zemí EU, takže návrh půjde dál do řádného legislativního procesu.


Jan Freidinger z organizace Greenpeace dodal: „Žlutá karta se má dávat za fauly a ne za snahu zachránit planetu a české hospodářství a energetiku nasměrovat k moderním, udržitelným a zároveň konkurenceschopným technologiím. Celý svět se snaží v těchto dnech hledat řešení klimatické krize, zatímco čeští senátoři jakoby ustrnuli hluboko v minulém století a dávají zelenou pálení fosilních paliv, včetně super drahého plynu, který musíme dovážet z Ruska. A to i v situaci, kdy i firma s největším příspěvkem na tvorbu HDP a největší zaměstnavatel v ČR Škoda Auto při nedávném slyšení v Senátu přesvědčovala senátory, že ve Fit for 55 vidí obrovskou příležitost a balíček plně podporuje. Balíček Fit for 55 je jen cestou, jak naplnit naše předchozí klimatické sliby a závazky. Navíc jde jen o návrh, o kterém se bude vést mnohaměsíční debata. Snaha vetovat ho při výkopu, bez plánu, jak naše sliby jinak splnit, je faulem na mladé generaci, která se s následky dopadů změny klimatu bude potýkat nejvíce, a za který si Senát zaslouží kartu, a to rovnou červenou.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze