Sestrojili robota na stříhání vlasů. Podívejte se, jak mu to (ne)jde

Sestrojili robota na stříhání vlasů. Podívejte se, jak mu to (ne)jde
Fotografie: Stuff Made Here
  • Dokáží roboti nahradit i tuto profesi?
  • Problém je to složitější, než se zdá na začátku

Už dlouho se diskutuje o tom, ve kterém povolání by lidi mohli kompletně nahradit roboti. Velmi často se mluví o číšnících a případně pomoc v obchodě. Probíhající pandemie však přinutila mnohé přemýšlet nad tím, jestli by roboti nemohli pomoci minimalizovat mezilidský kontakt i v jiných oblastech, například ve zdravotnictví.

Jedním z nečekaných problémů, které přinesla vládní nařízení ve spoustě zemích, byla i uzavřená kadeřnictví. Vlasy totiž růst nepřestanou, a tak se lidé museli smířit s delšími vlasy, nebo domácím stříháním. Mohli by v této oblasti pomoci roboti? Takovou otázku si položil autor YouTube kanálu Stuff Made Here, který baví sebe a své diváky sestavováním kuriózních robotů.

Jak si můžete prohlédnout v jeho videu, zdánlivě jednoduché zadání střihu nůžkami nese řadu složitých dílčích problémů. Není divu, že pro první testy byly použity figuríny s parukami. V případě, že by se jednalo o živého člověka, záběry by připomínaly spíše špatný hororový film.

Proto musíme ocenit odvahu, s jakou přistoupil vývojář k testování na vlastní kštici. Jeho závěr však vyznívá poměrně jasně: kadeřníci se o svou práci (zatím) bát nemusí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze