Kteří astronauti by mohli být vybráni pro misi Artemis II?

Kteří astronauti by mohli být vybráni pro misi Artemis II?
Fotografie: NASA
  • NASA by měla čtyři astronauty oznámit na jaře
  • Na misi Artemis II budou vybrání tři astronauti NASA a jeden z CSA
  • Astronauti se na povrch Měsíce nepodívají, ale dostanou se dál do vesmíru než kdokoliv předtím

NASA by letos na jaře měla oznámit čtyři nejočekávanější jména – astronauty, kteří poletí v rámci mise Artemis II k Měsíci a zase zpět. Mise je naplánována na rok 2024 a posádka se podívá do vesmíru dále než kdokoliv jiný z předchozích misí Apollo. Tato posádka sice nepřistane na Měsíci, ale uskuteční testovací let, díky kterému již následná mise bude moci na měsíčním povrchu přistát.

O misích Artemis NASA poskytuje mnoho informací, některé však zůstávají utajeny, jako právě jména astronautů. NASA oficiálně neuvedla jména těch, kteří by měli v roce 2024 odletět. Oznámila pouze jejich národnost, a to že se bude jednat o tři Američany a jednoho Kanaďana. Aby se počet jmen zúžil, CNN oslovila několik stávajících i bývalých pracovníků a astronautů NASA.


Podle CNN je tak na prvním místě seznamu Red Wiseman. Jedná se 47letého námořního pilota, který byl vybrán jako astronaut NASA již v roce 2009. Dříve pracoval jako šéf kanceláře astronautů – z místa však odešel z jednoho prostého důvodu – při výkonu této pozice nemůže létat do vesmíru. Ještě, než z místa odešel, zrušil rozhodnutí NASA vybrat posádku 18 astronautů, kteří by byli v takzvaném Artemis týmu a byli by pro jednotlivé mise vybíráni. Zrušením této skupiny se možnost vybrání rozšířila na všechny aktivní astronauty NASA.

Rozličnost astronautů bude hrát velkou roli

NASA se také bude snažit o rozmanitost při výběru astronautů, a to jak rasovou a pracovní, tak i genderovou. Pokud tedy bude vybrán Wiseman, očekává se, že bude vybrána alespoň jedna žena. Mezi favoritky patří Christina Koch a Jessica Meir, které jako první v roce 2019 provedly čistě ženský výstup do vesmíru. Dále jsou to pak Anne McClain a Stephanie Wilson, přičemž obě mají dlouholeté zkušenosti.

Dalšími vybranými astronauty NASA by mohli být Victor Glover a Randy Bresnik oba už byli na Mezinárodní vesmírné stanici. Jedno místo také obsadí Kanaďan, nejžhavějším kandidátem je Jeremy Hansen z Kanadské vesmírné agentury (CSA), který byl vybrán jako astronaut již před 14 lety, ale na svůj první let stále čeká.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze