Začíná další vesmírný závod. Tentokrát budou soupeřit Spojené státy a Čína

Začíná další vesmírný závod. Tentokrát budou soupeřit Spojené státy a Čína
Fotografie: NASA
  • NASA plánuje přistát s astronauty na Měsíci v roce 2026, Čína pak do roku 2030
  • Administrátor NASA vyjádřil obavy, že pokud by přistála Čína na Měsíci dříve, mohla by si nárokovat dané místo
  • Čína chce stejně jako NASA přistát v oblasti jižního měsíčního pólu

Administrátor NASA Bill Nelson před několika dny oznámil, že mise Artemis II a III budou odloženy zejména kvůli potřebným opravám kosmické lodi Orion, ve které poletí astronauti kolem Měsíce. To znamená, že se američtí astronauti dostanou na jeho povrch nejdříve v roce 2026, pokud ovšem půjde již vše podle plánu. Čína chce ale také přistát na povrchu Měsíce, a to do roku 2030. Komu se to nakonec podaří jako prvnímu, si ještě několik let počkáme.

Je to fakt: jsme ve vesmírném závodě. A je pravda, že budeme dávat pozor, aby se nedostali na nějaké místo na Měsíci pod rouškou vědeckého výzkumu,“ uvedl Bill Nelson již minulý rok v rozhovoru pro politico.com s tím, že by se následně mohlo stát, že by si Čína místo na Měsíci mohla nárokovat jako vlastní území. Přesto však Nelson společně s celou agenturou NASA očekává, že USA přistanou na Měsíci dříve než Čína.

Čína chce podle space.com přistát na stejném místě jako NASA s misí Artemis, tedy v oblasti měsíčního jižního pólu. V tomto místě by se totiž dle všech předpokladů měl nacházet vodní led, který bude velmi podstatný pro dlouhodobé mise.


Čína plánuje na rok 2027 nebo 2028 otestovat novou kosmickou loď, která by později dopravila astronauty na povrch Měsíce. Dobytí pak zahrnuje dva starty raket, přičemž první ponese kosmickou loď, která zakotví na oběžné dráze Měsíce a následující start k ní dopraví astronauty. Podle reuters.com je to jediná varianta, jelikož Čína nemá tak silnou raketu, která by dokázala do vesmíru dostat tak těžký náklad najednou.

Kromě toho plánuje vyslat na odvrácenou stranu Měsíce sondu Chang‘e 6, která by odebrala vzorky regolitu a dopravila je zpět na Zemi. I NASA měla ambice vyslat na měsíční povrch lander, který by pomohl s misemi Artemis. Modul Peregrine dodala soukromá společnost Astrobotic Technology. Mise odstartovala 8. ledna, bohužel utrpěla anomálii, která vedla ke ztrátě pohonné hmoty a lander tak na naší přirozené družici nepřistane.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze