Umýváte syrové kuřecí maso před jeho přípravou? Řekneme vám, proč to nedělat

Umýváte syrové kuřecí maso před jeho přípravou? Řekneme vám, proč to nedělat
Fotografie: unsplash.com
  • Umývání masa pod tekoucí vodou pouze rozstřikuje bakterie do okolí
  • Voda z masa nesmyje žádné bakterie ani patogeny
  • Jediný způsob, jak maso zbavit choroboplodných zárodků, je dobře jej tepelně zpracovat

Kuřecí maso je velmi oblíbené – je málo tučné, jeho příprava je snadná a dá se pořídit za rozumnou cenu. Když jej ale vyndáte z obalu, ve kterém jste jej zakoupili, umyjete jej pod tekoucí vodou a teprve poté s ním pracujete? Pokud ano, rozhodně nejste sami, kdo má pocit, že tak maso očistí. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je však tento krok naprosto zbytečný a navíc riskujete, že se bakterie z masa dostanou do okolí. Proč tedy není dobrý nápad maso umývat?

Křížová kontaminace

Aby se bakterie z jedné potraviny přenesly na tu druhou, stačí malá nepozornost. V domácnostech nemáte vyhrazená místa zvlášť na maso, vejce a ovoce a zeleninu, a tak je potřeba dávat pozor na to, abyste udržovali pracovní plochu čistou. Nejlepší volbou je vyhradit si dřevěné prkénko na syrové maso – tím tak nejlépe zabráníte křížové kontaminaci.

Důležité je také umývání rukou po jakékoli manipulaci s masem i obalem. Naopak ale mytí syrového kuřete představuje riziko přenosu patogenů okolo dřezu. Podle studie provedené v roce 2022, rozstřikování bakterií do okolí také ovlivňuje výška kohoutku, nad kterou maso omýváme. Čím voda dopadá na maso z vyšší výšky, tím se bakterie dostanou dále. Pokud tedy je vedle dřezu již umyté nádobí, bakterie se na něj zachytí, což následně může vést k zažívacím potížím.

Lepší je bakterie uvařit, než umýt

Umývání syrového masa je spíše pro náš lepší pocit. Jakmile jej umyjeme, nabýváme dojmu, že jsme jej zbavili nečistit z obchodu či rukou, které na něj při výrobě sahaly. Darin Detwiler pro health.com však uvedl, že umývání kuřecího masa je zbytečné, jelikož voda není žádné preventivní opatření před nemocí jako je salmonela a nezabije ani žádné jiné patogeny. Bakterie tedy nelze z masa smýt, zbavíte se jich tak, že maso tepelně zpracujete.

Pravdou také je, že než je kuřecí maso zabaleno a připraveno k prodeji, je několikrát umyto. Pokud přesto máte potřebu jej opláchnout, nedělejte to pod tekoucí vodou, ale v misce s vodou. Použití papírových utěrek je však podle eatingwell.com bezpečnější způsob, jak maso zbavit přebytečné tekutiny bez jeho umytí.

Pečené kuře

Bezpečná příprava masa

Pokud jde o kuřecí maso, je potřeba jej dobře tepelně upravit. Jedině tak ho zbavíte choroboplodných zárodků, bakterií a případně i salmonely. Je tedy důležité, aby se bakterie nedostaly na jiné potraviny nebo nádobí, kde byste je mohli nechtěně zkonzumovat. A riziko kontaminace snížíte i právě tím, že vynecháte umývání masa a rovnou jej zpracujete.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze