Sezóna hub pokračuje, ale pozor na první mrazivé dny. Po nich už si sběr odpusťte

Sezóna hub pokračuje, ale pozor na první mrazivé dny. Po nich už si sběr odpusťte
Fotografie: pixabay.com
  • Pokud houba v noci zmrzne a přes den rozmrzne, není vhodná ke konzumaci
  • Po požití mohou vzniknout žaludeční potíže, zvracení a průjem
  • Přemrzlou houbu lze poznat podle několika znaků

Posledních několik týdnů v lese můžeme sbírat nejrůznější houby. Počasí stále růstu hub přeje, a tak se mnoho z nás vydává do lesa nasbírat další úlovky. Ačkoliv je ještě hezké počasí, teploty postupně padají a ráno na některých místech republiky jsou již přízemní mrazíky. A právě to houbám nedělá dobře. Pokud přemrznou, jejich sběr si raději odpusťte, jinak můžete mít velmi nepříjemné zažívací potíže.

Jak poznat houbu přešlou mrazem?

Existují i houby, kterým mráz nevadí, klasické hřibovité houby jsou ale na mráz náchylné a přemrzlé obsahují toxiny, kterých se nezbavíte ani po převaření. Jedná se o houby, které přes noc zmrzly a přes den opět rozmrzly. V houbách se začnou rozkládat bílkoviny a ty mohou způsobit zdravotní problémy. Jak uvádí ceskapotravina.cz, mráz způsobuje průnik ledových krystalů do buněk, což může způsobit jejich roztrhnutí.

I když nejsou houby přešlé mrazem smrtelně jedovaté, uvolněné plísně a toxiny mohou způsobit zvracení, žaludeční potíže nebo průjem. Přemrzlou houbu jde ale naštěstí poznat. Houba je vodnatá (mezi prsty se vám propadá) a spodní část kloboučku má našedlou barvu. Často bývají houby také nahnilé, což je potřeba kontrolovat vždy, ne jen po mrazech.

Co houby v mrazáku?

Jednoznačně je lepší zamrazovat houby, které prošly varem. Je na vás, jestli je spaříte ve vařící vodě, nebo je krátce osmahnete na pánvi, ale důležité je, že houby ztratí část vody a při rozmrazení nebudou rozmočené. Zaberou také mnohem méně místa v mrazáku. Pokud byste chtěli zamrazit syrové houby, je to také možné. Podle bbcgoodfood.com je můžete zamrazit celé nebo nakrájené na plátky. Důležité je, dát je na tác, aby se nepřekrývaly, a dát zmrazit. Poté je teprve přemístit do uzavíratelného sáčku, ze kterého vytlačíte vzduch.

V případě zamrazení syrových hub vybírejte ale pouze ty, které jsou zdravé a nepoškozené. Při vytáhnutí z mrazáku se musí okamžitě zpracovat a projít varem. Houby tak nemusíte nijak rozmrazovat, ale rovnou je vložte do pokrmu. Tím se tak vyhnete tomu, aby houba při rozmrznutí začala uvolňovat toxiny. Zmrazené houby spotřebujte nejpozději do další sezóny, pokud jsou tepelně upravené. Syrové houby zpracujte do dvou měsíců od zamrazení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze