Vyhýbáte se v lese muchomůrkám? Připravte si z nich tinkturu na bolavé klouby

 Vyhýbáte se v lese muchomůrkám? Připravte si z nich tinkturu na bolavé klouby
Fotografie: pixabay.com
  • Muchomůrky je potřeba sbírat odděleně od jedlých hub
  • Na tinkturu se využívají pouze kloboučky, a to nejlépe ještě ne zcela otevřené
  • Hotová tinktura je vhodná na bolavé klouby

Houbařská sezóna pomalu končí a letos byla opravdu povedená. Na sociálních sítích jsme mohli zaznamenat, jak houbaři chodí každý den s plnými košíky hub a bylo jedno, jestli sbírají jen hříbky, nebo i další druhy. Pokud jste i vy letos vyrazili do lesa, určitě jste narazili ve velkém i na muchomůrku červenou. O té už každé dítě ví, že je jedovatá. Její využití je ale jinde než v kuchyni – na bolavé klouby.

Tinktura

Předtím, než si domů donesete muchomůrky, se přesvědčte, že se k nim nemůže dostat dítě nebo domácí mazlíček. Houby také sbírejte odděleně od jedlých hub. Na muchomůrkách jsou nejjedovatější bílé tečky a neměly by se tak dostat do kontaktu s jedlou houbou. Ačkoli muchomůrka červená není tak prudce jedovatá, jak si mnozí myslí, nestojí za žaludeční potíže. Navíc lidem s onemocněním jater by mohla velmi ublížit.

V lese sbírejte nejlépe ty, které mají ještě zavřený nebo ne zcela otevřený klobouk a mají co nejvíce bílých teček. Potřebovat na tinkturu budete pouze kloboučky. Ty doma nakrájejte na malé proužky, vložte do zavařovací sklenice a zalijte alkoholem (vodka, líh, podmínkou je alespoň 50% alkohol). Takto nechte houby louhovat podle fieldforest.net 2–4 týdny a občas sklenici protřepejte. Sklenici si pečlivě označte, aby nedošlo k nechtěnému požití a klidně ji dejte po dobu macerování za okno.

Po třech týdnech obsah lahve sceďte a láhev s tinkturou si opět označte. Takto hotovou tinkturu uchovávejte na tmavém místě. Použití je jednoduché – gázu nebo plátěný hadřík namočte do tinktury a přiložte na bolavé klouby. Místo následně obalte igelitem a poté ještě například šátkem. Obklad mějte na místě několik hodin, nebo si jej můžete dát přes noc. Nečekejte ovšem zázraky přes noc, obklady je potřeba dávat pravidelně po dobu alespoň několika týdnů.

Ačkoli konzumace muchomůrky červené je u nás silně nedoporučována, kdysi byla využívána pro své halucinogenní účinky. Podle woodlandtrust.org.uk byla využívána především v Asii, kde ji přes 4 000 let využívali šamani pro své náboženské obřady jako halucinogen. A pokud vás zajímá, co jsou vlastně ty bílé tečky na klobouku, pak se jedná o zbytky závoje, který houbu při jejím růstu obklopoval. Proto je na mladých houbách skvrn více.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze