Ultrazpracované potraviny: Co jsou zač a proč se jim vyhýbat?

Ultrazpracované potraviny: Co jsou zač a proč se jim vyhýbat?
Fotografie: unsplash.com
  • Rozdělení potravin určuje klasifikační systém NOVA
  • Ultrazpracované potraviny obsahují více cukrů, tuků, škrobů a přídatných látek
  • Pro kvalitnější výběr potravin je potřeba číst složení

Určitě jste někdy slyšeli pojem ultrazpracované potraviny. Jenže co si přesně pod tímto pojmem představit a jak se těmto potravinám vyhnout? Na rovinu – pokud si občas dopřejete něco sladkého, nebo si objednáte fast food, či si zajdete do restaurace, tak se jim zcela vyhnout nelze. Ultrazpracované potraviny jsou prakticky všude a je jen na nás, jak moc je do našeho jídelníčku budeme zařazovat. Co jsou tedy přesně zač?

Co se mezi ultrazpracované potraviny řadí?

Rozdělení potravin určuje klasifikační systém NOVA, který je rozděluje na několik skupin – Nezpracované a minimálně zpracované potraviny, zpracované kulinářské ingredience, zpracované potraviny a ultrazpracované potraviny.

Do poslední skupiny spadají veškeré potraviny, které jsou průmyslově zpracované nebo obsahují látky extrahované z potravin jako jsou tuky, oleje, cukr a škrob. Dále mezi ně patří potraviny, které obsahují látky syntetizované v laboratořích (zvýrazňovače chuti, barviva, emulgátory). Bohužel tyto přísady najdeme v mnoha potravinách. Některé přísady se přidávají kvůli dlouhé trvanlivosti potravin, jiné pro lepší chuť, ale také kvůli nižším nákladům.

Pizza

Ultrazpracované potraviny tedy obsahují rozsáhlou škálu jídel. Patří mezi ně hotová jídla, instantní polévky, mražená hotová jídla i polotovary, sycené nealkoholické i alkoholické nápoje, snídaňové cereálie, cukrovinky a zmrzliny a veškeré masné polotovary (párky, klobásy, šunky, salámy a další). Podle Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) se zpravidla jedná o potraviny s vysokým obsahem cukru, umělých přísad a transmastných kyselin. Proto jsou tyto druhy potravin jedním z hlavních původců obezity.

Proč nejsou zdravé?

Odpověď je nejspíše každému jasná – tyto potraviny nemají kvalitní nutriční hodnoty, obsahují velmi málo vitamínů a minerálů a jejich konzumace není pro tělo výživná, ale naopak škodlivá. Studie, která sledovala více než 100 000 dospělých Američanů, ukázala, že lidé, kteří jedli ultrazpracovaných potravin nejvíce, měli vyšší riziko úmrtí z jakékoliv příčiny o 4 % a o 8 % vyšší riziko úmrtnosti na neurodegenerativní onemocnění. Z pohledu jídel na tom byly nejhůře masné výrobky následované slazenými nápoji.

Samozřejmě je prakticky nemožné vyhnout se všem těmto potravinám, ale v dnešní době je obrovské množství výběru, a tak můžeme volit alespoň lepší varianty. Stačí si vždy přečíst složení. Pokud si chcete opéct špekáček, nekupujte nejlevnější, ale nejkvalitnější. A nezapomínejte, že cena neurčuje kvalitu. I kvalitní masný polotovar může být levnější než špatná náhražka. Složení potravin je rozepsáno dle toho, čeho je ve výrobku nejvíce. Pokud si tedy kupujete například paštiku a na prvním místě je sádlo nebo kůže, pak je zřejmé, že se nejedná o kvalitní výrobek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze