Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Kde se vzala tato pranostika?

Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Kde se vzala tato pranostika?
Fotografie: unsplash.com
  • Pranostika je založena na fyzikálních zákonech, kdy se Země kolem své osy otáčí stále stejně rychle, ale při oběhu kolem Slunce zrychluje
  • Slunce tak nestihne zapadnout dříve, než předešlý den, zároveň se ale dny neprodlužují, jelikož ještě nenastal slunovrat

13. prosince slaví svátek Lucie a k tomuto dni se pojí pranostika Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Patří mezi ty, které jsou nejznámější, ale přemýšleli jste někdy nad tím, jak vznikla? Jak víme, Země se otáčí kolem své vlastní osy, což vytváří 24hodinnový den. Zemská osa je mírně ke Slunci nakloněná, a tak se v průběhu roku mění doba, po kterou nám Slunce svítí. Během zimy se zemská osa odklání na severní část od Slunce a pro nás to znamená, že Slunce vychází čím dál později a zapadá o to dříve.

Změna přijde právě 13. prosince, kdy podle České astronomické společnosti dojde k tomu, že Země podle 2. Keplerova zákona při svém oběhu kolem Slunce zrychluje a na své dráze se posune za jeden den o větší kus než za ten předešlý. Zároveň ale rotuje kolem své osy rovnoměrně, a tak se nestačí otočit dost na to, aby kompenzovala zvýšení rychlosti okolo Slunce.

Kvůli tomu tak Slunce nestihne zapadnout dříve než předešlý den, a to i přes to, že ještě nenastal slunovrat – den, kdy se začnou dny prodlužovat a noci zkracovat. Dne tedy Lucie opravdu nepřidá, jelikož to zařídí až zimní slunovrat, kdy se dny opět začnou prodlužovat. Ten letos nastane 22. prosince.

Svatá Lucie (Panna Lucie Syrakuská) žila na konci třetího a začátku čtvrtého století v Itálii na Sicílii. Její život byl ukončen předčasně poté, co byla odsouzena k smrti za křesťanskou víru. Zemřela jako mučednice a je uctívána prakticky všemi křesťanskými církvemi. Stala se patronkou slepých, jelikož ona sama si oči vypíchla poté, co jí je nápadník obdivoval, ale ona chtěla žít pouze s bohem. Její ostatky jsou uloženy v kostele San Geremia v Benátkách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze