Šílenství samoty. Voyager 1 začal posílat na Zemi nesmyslná data

11
Šílenství samoty. Voyager 1 začal posílat na Zemi nesmyslná data
Fotografie: NASA
  • 45 let stará sonda posílá zpátky na Zem nesmyslné údaje
  • Příčina není zatím známá, její řešení komplikuje ohromná vzdálenost a nedostatek energie

Vesmírná sonda Voyager 1 je nejvzdálenějším lidmi vyrobeným objektem. V současné době se nachází za hranicí sluneční soustavy, konkrétně 23,3 miliard kilometrů. Světlu nebo rádiovému signálu tak trvá 20,5 hodiny, než docestuje na Zemi. I přesto se 45 let stará sonda stále hlásí a posílá cenná vědecká data. Prvotní průzkum vnějších planet sluneční soustavy se tak změnil na zkoumání tzv. heliosféry, tedy přechodové bariéry mezi naší sluneční soustavou a zbytkem vesmíru. Nyní však NASA hlásí zvláštní údaje z telemetrického systému Voyageru 1. Mezihvězdný průzkumník pracuje normálně, přijímá a vykonává příkazy ze Země a zároveň sbírá a odesílá vědecká data. Údaje ze systému řízení a regulace polohy sondy (AACS) však neodrážejí to, co se na palubě skutečně děje.

Systém AACS řídí orientaci 45 let staré sondy. Mimo jiné udržuje anténu Voyageru 1 s vysokým ziskem přesně nasměrovanou na Zemi, což umožňuje odesílání dat domů. Vše nasvědčuje tomu, že AACS stále funguje, ale telemetrické údaje, které vrací, jsou neplatné. Problém nespustil žádné palubní systémy ochrany proti poruchám, které jsou navrženy tak, aby uvedly kosmickou loď do „nouzového režimu“, tedy stavu, kdy se provádějí pouze nezbytné operace, což dává inženýrům čas na diagnostiku problému. Signál sondy Voyager 1 rovněž neslábne, což naznačuje, že anténa s vysokým ziskem zůstává v předepsané orientaci vůči Zemi.

Na hraně možností

Jakoukoli vzdálenou konfiguraci a řešení problémů komplikuje fakt, že odeslání pokynu a jeho potvrzení trvá dva dny. Plán je takový, že až se podaří identifikovat příčinu problémů, bude moci být zajištěna oprava změnou softwaru nebo použitím záložních systémů. Tým už se podobně vypořádal s nefunkčními tryskami.

Dvojče sondy, Voyager 2, vzdálený od Země 19,5 miliardy kilometrů, je prozatím v pořádku. Jako mladší sonda s novějšími a energeticky náročnějšími komponentami však hůře snáší nedostatek energie. Každá sonda vyprodukuje ročně asi o 4 W méně elektrické energie, což omezuje počet systémů, které může loď provozovat. Technický tým mise vypnul různé subsystémy a ohřívače, aby rezervoval energii pro vědecké přístroje a kritické systémy. Žádné vědecké přístroje zatím nebyly v důsledku klesajícího výkonu vypnuty a tým Voyageru pracuje na tom, aby obě sondy fungovaly a vracely unikátní vědecké poznatky i po roce 2025.

Diskuze ke článku
Pavel Rudolf
Pavel Rudolf
No také je možné, že Voyager dosáhl konce Vesmíru a tím pádem všechna pozorování z naší galaxie včetně novinek z WEbbu jsou jen obrazy na vnitřní straně koule. Tím pádem je Vesmír, jak ho známe, někým řízen a možná se dozvíme, když podle posledních vědeckých poznatků neexistuje ani čas, že naše existence je Matrix a vše se nám jen zdá (nesmělé myšlenky tohoto stavu se objevují v kvantové mechanice). Ale co bude pak, to nevím. Jestli ten Někdo ovládá Vesmír, tak těžko bude chtít, aby mu ho lidičky zničili nějakými bombičkami. Jednodušší bude lidstvo trochu zdecimovat, aby lidi museli řešit sebe a nevěnovali se pitomostem, které generuje Vesmír ve vzdálenosti 20,5 světelné hodiny.
Stanislav Hrouzek
Stanislav Hrouzek
Jen si ho někdo půjčil na přeprogramování.

Vrátí se jako V'ger.
Václav Rubáš
Václav Rubáš
Chci vás upozornit, že Google mi na vašich stránkách zobrazuje podvodné reklamy s Leošem Marešem
Marian Salat
Marian Salat
Gravitácia rôznych hviezd a rôznych čiernych mikro dier môže spôsobiť rôzne zakrivenia rádiového a iných signálov. Koniec vesmíru je koncom predstavivosti človeka a nie všeobecnosť pochopenia veľkosti vesmíru.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze