Wellington – hlavní město Nového Zélandu

Osobní průvodce Novým Zélandem
Wellington – hlavní město Nového Zélandu
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • V dnešním díle zjistíte, kam ve Wellingtonu můžete zajít a jaká je jeho historie
  • Ačkoliv se nejedná o největší město Nového Zélandu, je od roku 1865 hlavním městem
  • Můžete se projet lanovkou i navštívit muzeum války, kde je vstup zdarma

V dnešním díle se zaměříme na Wellington – hlavní město Nového Zélandu. Ačkoliv je největším městem Nového Zélandu Auckland, který kdysi byl i hlavním městem, od roku 1865 je hlavním městem. Žije zde přibližně 200 000 obyvatel a jedná se o nejjižněji položené hlavní město na světě. Nachází se zde parlament, vláda i nejvyšší soud.

Nový Zéland

Město je až na samotném cípu Severního ostrova – je tak obklopeno ze tří stran mořem. Pokud se nenacházíte přímo ve středu města, všude fouká vítr. Město bylo také opakovaně v historii zasaženo silným zemětřesením, za kterým následovala i vlna tsunami. Obyvatelé zaznamenávají každý rok zemětřesení, avšak jedná se o slabší otřesy.

Nový Zéland

Určitě se projeďte lanovkou, která jezdí už 120 let. Vyjíždí každých 10 minut z Lambton Quay a poskytne vám úžasný výhled na město. Ve městě můžete navštívit řadu dalších míst, jako je botanická a zoologická zahrada, filmová studia Weta nebo muzeum války. Jedná se o poctu vojákům, kteří bojovali v 1. světové válce. Nový Zéland tenkrát zaznamenal největší ztrátu na životech vůbec. V době 1. světové války měla země jen něco málo přes milion obyvatel a během 32 měsíců zemřelo na 48 000 lidí.

Nový Zéland

Muzeum je dotažené do posledního detailu a vysvětluje kompletně, jak probíhala 1. světová válka na Novém Zélandu a kde vojáci všude bojovali. Postavy, které jsou v muzeu vystaveny, byly vytvořeny ve filmových studií Weta. Doporučuji si vše prohlédnout zblízka, protože detaily na vytvořených vojácích jsou opravdu výjimečné. Muzeum je uspořádáno tak, že procházíte chronologicky stejně, jak postupovala i válka. Můžete si vyzkoušet, jaké to bylo v zákopu i zkusit ze zákopu zaměřit cíl.

Všechny postavy jsou v měřítku 2,4násobku lidské velikosti a výroba obřích soch trvala 24 000 hodin. Ačkoliv se to tedy na fotkách nemusí zdát, postavy jsou opravu velké, což umocňuje celkový zážitek. Místnosti jsou většinou tmavé a uprostřed je vždy jeden až dva vojáci. V místnostech hraje hudba pro navození atmosféry a do toho jsou vyprávěny příběhy, které vycházejí ze skutečných událostí, které vojáci za války zažili. V jedné z místností je také postava ženy, která pláče nad dopisem. Dopis je předčítán nahlas a navíc je přepsaný na čtecím zařízení v místnosti.

Nový Zéland

Určitě vás potěší, že je vstupné pro všechny zdarma. Je to proto, aby každý, bez ohledu na finanční situaci, mohl poznat historii 1. světové války očima novozélandských vojáků. Počítejte ale s tím, že v muzeu jsou i jiné výstavy – stálé i krátkodobé – ty jsou ale již zpoplatněny.

Jelikož je Wellington hlavním městem Nového Zélandu, každý si zde najde své a určitě se nebudete nudit. A pokud vás nebaví chodit po muzeích, můžete strávit celý den na pláži, kterých je tady více než dost, případně se podívat na budovu parlamentu, která nese název Včelí úl (the Beehive). Název budovy koresponduje s jejím tvarem, navíc kolem parlamentu jsou volně dostupné zahrady. A na co se můžete těšit příště? Povíme si o místní fauně, která kde žije a kterou zde naopak vůbec nenajdete.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze