Výstup do vesmíru byl kvůli úniku chladící kapaliny do skafandru zrušen

Výstup do vesmíru byl kvůli úniku chladící kapaliny do skafandru zrušen
Fotografie: NASA
  • Oba astronauti již byli oblečeni do skafandrů
  • Kvůli úniku chladicí kapaliny ve skafandru Dysonové byl výstup zrušen

Aktualizováno 24. 6. 2024 v 17:00

Dnešní výstup byl opět přerušen jen těsně před tím, než astronauti opustili přechodovou komoru Quest. Podle poslední aktualizace NASA byl problém ve skafandru Tracy Dysonové, ve kterém byl zaznamenán únik chladicí kapaliny. Tento odklad je již druhým za poslední dobu, navíc zrušení výstupu může ovlivnit navazující, který je naplánován na 2. července a tím by se tak mohl opět posunout odlet kapsle Starliner. Ta i kvůli dnešnímu výstupu do vesmíru zatím neodletěla zpět na Zemi.

Původní informace z 12:15

Dnes po poledni dva astronauti NASA opustí vnitřní prostory Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a přes přechodovou komoru Quest se vydají na vesmírnou procházku. NASA spustí živé vysílání ve 12:30 středoevropského času, ale samotný výstup začne ve 14:00. Tracy Dysonová a Mike Barratt stráví ve vesmíru šest a půl hodiny, během kterých odstraní vadný rádiový hardware a odeberou vzorky mikroorganismů z vnější části stanice.

Dvojici bude zevnitř stanice pomáhat Matthew Dominic a Jeanette Eppsová. Ti budou ovládat robotické rameno Canadarm2 a zároveň budou pomáhat astronautům do skafandrů. Dysonová vystoupí dnes do vesmíru již počtvrté a její skafandr bude označen červenými pruhy. Barratt se dnes do vesmíru podívá potřetí a jeho skafandr bude neoznačený. Podle poslední aktualizace NASA, bude tento výstup do vesmíru 271. na podporu údržby vesmírné stanice.


Dnešní vesmírná procházka byla původně naplánována na 13. června, nakonec ale byla zrušena kvůli nespecifikovaným potížím se skafandrem. Kromě dnešního výstupu je plánovaný i další, a to na 2. července, kdy astronauti vyjmou a vymění sestavu gyroskopu a provedou další úpravy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze