Sledujte, jak zítra nad ránem vystoupí dva kosmonauti do vesmíru

Sledujte, jak zítra nad ránem vystoupí dva kosmonauti do vesmíru
Fotografie: NASA
  • NASA bude živě vysílat zítra od 3:00 SELČ
  • Do vesmíru vystoupí Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin
  • Strávit by v něm měli necelých sedm hodin

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se chystá na ruské straně první z celkových tří naplánovaných výstupů do vesmíru. Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin by měli začít výstup do vesmíru zítra ve 3:30 SELČ a strávit v něm 6 hodin a 40 minut. Na sobě budou mít skafandry Orlan a výstup zahájí z přechodové komory nacházející se v modulu Poisk.

Letový inženýr Roskosmosu Andrej Feďajev bude oběma kosmonautům při ruce a bude jim pomáhat do a později i ze skafandrů, zároveň bude ovládat robotické rameno, které je připevněno k modulu Nauka. To bude držet chladič, který je potřeba k modulu připevnit. NASA bude výstup vysílat živě a online vysílání spustí zítra ve tři hodiny SELČ. Pro Petelina jde o druhý výstup do vesmíru, pro Feďajev už o čtvrtý.

Na ISS je stále rušno

Ačkoliv se může zdát, že pokud k ISS neletí noví astronauti nebo zásoby jídla a nové experimenty, nic zvláštního se na stanici neděje – opak je však pravdou. Celá posádka má přesně nastavený harmonogram, podle kterého se denně řídí. Naplánovanou mají nejen práci, ale také cvičení, spánek a odpočinek.


I na americké straně stanice je posádka vytížená. Steve Bowen a astronaut Spojených Arabských Emirátů Sultan Alneyadi se již nyní připravují na výstup do vesmíru, který by měli podniknout na konci příštího týdne a pokračovat v instalaci solárních panelů, jež zvýší celkový výkon stanice o více jak 30 %. Minulý týden se ze stanice odpojila nákladní loď od SpaceX Dragon a s sebou vezla téměř dvě tuny nákladu jako byly vědecké experimenty a hardware stanice pro další zkoumání na Zemi. Na konci tohoto týdne by se měla odpojit další nákladní loď, do které nyní astronauti nakládají odpadky a vyřazené vybavení. Kosmická loď Cygnus by se měla odpojit na konci tohoto týdne a později shořet v atmosféře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze