Sledujte živě návrat vzorku asteroidu na Zemi

Sledujte živě návrat vzorku asteroidu na Zemi
Fotografie: NASA
  • NASA bude živě vysílat od 16:00 středoevropského času
  • Kapsle by měla dopadnout na zem o necelou hodinu později
  • Záchranný tým kapsli převeze do čisté místnosti vojenské střelnice

Kosmická loď OSIRIS-REx dnes vypustí z výšky více jak 100 tisíc kilometrů nad Zemí návratovou kapsli s přibližně 250 gramy asteroidu Bennu. Tento vesmírný kámen si NASA vybrala proto, že jeho materiál pomůže objasnit formování naší Sluneční soustavy a i to, jak před 4,5 miliardami let vznikala naše planeta. Pro NASA to znamená první misi takového rozsahu a bude vše vysílat živě od 16:00 středoevropského času.

Po vypuštění bude několik hodin trvat, než vzorková kapsle vstoupí do atmosféry. Ve chvíli, kdy se tak stane, ochranný obal ji ochrání před tím, aby neshořela. Následně se postupně otevřou dva padáky – ty zajistí dostatečné zpomalení a bezpečný dopad v Utahu. Záchranný tým kapsli vyzvedne a převeze do čisté místnosti vojenské střelnice ministerstva obrany v Utahu. Dopad by měl proběhnout jen několik minut před 17. hodinou středoevropského času.


Ačkoliv se převoz může zdát jako snadná věc, u vzorku asteroidu tomu tak rozhodně není. Vědci budou muset dát velký pozor na to, aby nedošlo ke kontaminaci. Ve vojenské střelnici dojde k počátečnímu zpracování a k přípravě cesty do Johnsonova vesmírného centra. Tam bude vzorek zdokumentován a rozeslán vědcům po celém světě. Velká část vzorku však zůstane uložena pro budoucí generace vědců – ti totiž budou mít k dispozici i lepší přístroje pro studování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze