Sonda JUICE zamířila k Zemi. Využije její gravitace pro dosažení Jupiteru

Sonda JUICE zamířila k Zemi. Využije její gravitace pro dosažení Jupiteru
Fotografie: ESA
  • Sonda nejdříve proletěla kolem Měsíce a následně kolem Země
  • Došlo tak k brzdícímu manévru, který pošle JUICE k Venuši
  • Díky využití gravitace planet se k Jupiteru dostane v roce 2031

Evropská kosmická agentura (ESA) v dubnu minulého roku vypustila sondu JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), která míří k Jupiteru. Tam by měla dorazit v roce 2031 a následně několik let zkoumat jeho nejbližší měsíce. Aby se ale dostala tak daleko od Země, je potřeba využít i gravitačních sil vesmírných objektů, které sondu navedou na tu správnou oběžnou dráhu. A v těchto dnech se JUICE přiblížila nejdříve k Měsíci a následně i k Zemi a nyní míří k Venuši, která ji opět za pomoci své gravitační síly „vystřelí“ k Zemi.

Jak uvedla ESA, stane se vůbec poprvé, že sonda proletí okolo Měsíce a Země zároveň, aby využila dvojité gravitace. Průlet kolem Měsíce přinesl úžasné snímky a ESA poskytla i živé vysílání, kde ukazovala, kde se zrovna sonda nachází. Při průletu kolem Země došlo k takzvanému brzdícímu manévru a JUICE se nasměrovala k Venuši. Využití gravitace pomůže sondě dostat se k Jupiteru rychleji, než kdyby plula vesmírem pouze za pomoci solárních panelů.

Jupiter je od Země vzdálen přibližně 800 milionů kilometrů, a pokud by JUICE nevyužila opakovaně gravitace planet, potřebovala by k dosažení Jupitera 60 000 kg pohonných hmot. Ani to by ale nebyla konečná potřeba paliva, jelikož by další pohonné hmoty byly potřebné pro zbrzdění sondy, aby se dostala na oběžnou dráhu Jupitera. Bez zpomalení by jen prolétla kolem a pokračovala by dále do vesmíru.


Ačkoliv se může zdát, že brzdící manévr prodlouží sondě cestu, opak je pravdou. „Použití průletu kolem Měsíce ke zpomalení JUICE v tomto bodě jeho cesty je ve skutečnosti efektivnější než použití průletu k jeho urychlení. Kdybychom místo toho použili tento průlet, abychom dali JUICE impuls k Marsu, museli bychom čekat dlouho na další planetární průlet. Tento první „brzdící“ manévr je způsob, jak se zkratkou projít vnitřní Sluneční soustavou,“ uvedla ESA.

JUICE bude zkoumat kromě naší největší planety i její nejbližší měsíce – Ganymede, Callisto a Europu. Za pomoci 10 přístrojů, kterými je sonda vybavena, prozkoumá z blízka jednotlivé měsíce a bude o nich zjišťovat co nejdetailnější informace. Ganymede je největším měsícem Sluneční soustavy a má vlastní magnetické pole. U Europy se zase vědci domnívají, že by zde mohl být nalezen mikrobiální život.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze