Dnes startuje mise Europa Clipper. Podívejte se na start sondy, která bude hledat život

Dnes startuje mise Europa Clipper. Podívejte se na start sondy, která bude hledat život
Fotografie: NASA
  • Start je naplánován na 18:06 SELČ a živé vysílání bude zahájeno v 17:00
  • Sonda odstartuje z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě na vrcholu rakety Falcon Heavy
  • Bude zkoumat měsíc Europu, zejména co se děje pod tlustou ledovou krustou

Mise k ledovému měsíci Europě měla být zahájena původně 10. října. Start ale odsunul hurikán Milton. NASA v poslední aktualizaci uvedla, že raketa Falcon Heavy na jejímž vrcholu je umístěná sonda Europa Clipper odstartuje dnes z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v 18:06 středoevropského času. Pokud by se v předletové přípravě naskytla jakákoliv chyba, mise má čas odletět až do 6. listopadu, kdy budou vhodné podmínky pro průlety kolem planet. NASA začne živě vysílat v 17:00, tedy o více než hodinu dříve, než proběhne start.

Mimo Zemi je Jupiterův měsíc Europa považován za jedno z nejslibnějších potenciálně obyvatelných prostředí Sluneční soustavy. Europa Clipper je největší kosmická loď, kterou kdy NASA vyvinula pro planetární misi. Nese sadu devíti přístrojů spolu s gravitačním experimentem, který bude zkoumat oceán pod povrchem Europy, který podle vědců obsahuje dvakrát více kapalné vody než oceány Země,uvedla NASA k misi. Sonda uletí téměř 3 miliardy kilometrů, aby se dostala v roce 2030 na oběžnou dráhu Jupitera a následně téměř 50krát obletí Europu, aby měsíc prozkoumala co nejvíce zblízka.

Podle space.com stála celá mise 5 miliard dolarů (116 miliard korun) a její cesta k Jupiteru nebude úplně jednoduchá. Nejprve zamíří k Marsu, kde využije jeho gravitace pro nabrání rychlosti. Následně se vymrští zpět do vesmíru a zamíří k Zemi, kde taktéž využije její gravitace a teprve poté nabere dostatečnou rychlost k tomu, aby doletěla k Jupiteru. Na oběžnou dráhu naší největší planety dorazí v dubnu roku 2030 a následně začne s pozorováním Europy.


Vědci očekávají, že bude potvrzena hypotéza o obrovském oceánu slané vody, který by se dle předchozích zkoumání měl pod ledovou krustou měsíce nacházet. Odhad je, že se uvnitř nachází až dvojnásobek vody než na Zemi. A pokud se zde opravdu nachází kapalná voda, je tu také šance na mimozemský život.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze