Kosmický atlas Euclid ukázal první část mapy vesmíru. Zobrazuje miliony galaxií

Kosmický atlas Euclid ukázal první část mapy vesmíru. Zobrazuje miliony galaxií
Fotografie: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, CEA Paris-Saclay
  • Dalekohled zatím zmapoval 1 % vesmíru
  • Zmapovaná část je přibližně 500krát větší než plocha Měsíce v úplňku
  • Díky snímkům chtějí vědci zjistit, jak funguje temná hmota a energie

Mise Euclid od Evropské kosmické agentury (ESA) odstartovala minulý rok v červenci a dalekohled zamířil do Lagrangeova bodu 2, který je od Země vzdálen 1,5 milionu km. Jeho úkolem je zmapovat celý vesmír a vytvořit doposud nejlepší kosmickou mapu ve 3D. První část má nyní hotovou, a ačkoliv se jedná o pouhé 1 % zmapování, jsou na ní vidět miliony hvězd i galaxií. Tento první dílek byl zveřejněn na Mezinárodním astronautickém kongresu v Miláně a představuje mozaiku 208 gigapixelů.

Složení i takto malé části vyžadovalo 260 pozorování, která proběhla mezi březnem a dubnem tohoto roku. Za dva týdny byl teleskop schopný pokrýt 132 čtverečních stupňů jižní oblohy. To je pro srovnání 500krát větší plocha než Měsíc v úplňku. Tato první mozaika přesto představuje pouze zlomek toho, co dalekohled za následujících šest let bude pozorovat.

Tento úžasný snímek je prvním dílem mapy, která za šest let odhalí více než jednu třetinu oblohy. Toto je pouhé 1 % mapy, a přesto je plná různých zdrojů, které vědcům pomohou objevit nové způsoby popisu vesmíru,uvedla v tiskové zprávě vědecká pracovnice projektu Euclid Valeria Pettorino. Na snímku je přibližně 14 milionů galaxií, které se nacházejí za naší Mléčnou dráhou. Ty budou využity ke studiu temné hmoty a energie.


Mise zahájila vědecká pozorování v únoru tohoto roku a zatím bylo dokončeno 12 % výzkumu. Další odhalení mapy je naplánováno na březen příštího roku, kdy by mělo být odhaleno 53 čtverečních stupňů z oblohy. Mise Euclid chce zjistit za pomoci opravdu ostrých snímků, co skutečně drží galaxie pohromadě. Astronomové jsou si celkem jisti, že všude ve vesmíru nás obklopuje temná hmota, jak ale přesně funguje, nikdo doposud nezjistil, jelikož není vidět.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze