Dnes odstartuje mise Hera. Vydá se k asteroidu Dimorphos

Dnes odstartuje mise Hera. Vydá se k asteroidu Dimorphos
Fotografie: ESA
  • Start je naplánován na 16:52 SELČ
  • Sonda poletí k asteroidu Dimorphos, do kterého narazila sonda DART v roce 2022
  • K asteroidu dorazí v prosinci 2026 a začne jej studovat

Dnes v 16:52 středoevropského času odstartuje dlouho plánovaná mise Hera, která bude mít za cíl doletět k asteroidu Dimorphos. Ten obíhá kolem většího asteroidu Didymos. Oba asteroidy se nacházejí miliony kilometrů od Země a NASA na tomto binárním systému chtěla otestovat, zda je možné v případě ohrožení Země změnit dráhu asteroidu, který by mohl napáchat velké škody při srážce s naší planetou.

Mise DART od NASA byla úspěšná – v roce 2022 sonda narazila do asteroidu Dimorphos a později se potvrdilo, že změnila jeho oběžnou dráhu. Sonda byla při nárazu zničena, a aby se zjistilo více informací, vyšle právě dnes Evropská kosmická agentura (ESA) kosmickou loď Hera. „Hera promění velký experiment v dobře srozumitelnou a opakovatelnou planetární obrannou techniku. Hera předvede nové technologie od autonomní navigace kolem asteroidu až po setkání s nízkou gravitací,“ uvedla ESA v popisu mise.

Sonda dle ESA odstartuje na vrcholu rakety Falcon 9 od SpaceX z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě. Pokud půjde vše podle plánu, Hera dorazí k asteroidu v prosinci 2026. Jejím úkolem bude prozkoumat místo, kde došlo ke srážce, a také shromáždit data o hmotnosti, struktuře a složení asteroidu. Čím více informací vesmírné agentury nasbírají, tím lépe mohou celý proces vesmírné obrany pochopit a v případě potřeby aplikovat na objekt ohrožující Zemi.


Vesmírná obrana je důležitá. Kolem Země obíhá více než 35 000 asteroidů, které jsou neustále kontrolovány. Ačkoliv v dohledné době nehrozí, že by Zemi zasáhl asteroid, který by způsobil katastrofu, může se objevit nový, který by mohl ohrozit lidstvo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze