Sonda Parker Solar Probe pořídila první snímky povrchu Venuše

Sonda Parker Solar Probe pořídila první snímky povrchu Venuše
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Sonda vyfotila Venuši pomocí přístroje Wide-Field Imager, dostala se tak skrze hustá mračna až na povrch planety
  • Snímky mohou pomoci vědcům odhalit, proč se stala Venuše tak nehostinnou planetou

Sonda Parker Solar Probe se sice primárně zaměřuje na Slunce, avšak během své mise obletí Venuši celkem sedmkrát. První černobílý snímek sonda pořídila v roce 2020. Nyní se podařilo sondě vyfotit snímek z povrchu Venuše ve vlnových délkách viditelného spektra (typ světla, které je viditelné pro lidské oko) a zároveň blízkého infračerveného spektra, které dokáže proniknout skrze hustá mračna.

Povrch Venuše je zahalený v hustých mracích a obvykle přes tyto mračna nelze vidět. NASA uvedla, že sonda využila přístroj Wide-Field Imager a vyfocené snímky poté spojila do videa. „Parker nadále překonává naše očekávání a jsme nadšeni, že tato nová pozorování pořízená během našeho manévru gravitační asistence mohou pomoci posunout výzkum Venuše neočekávaným způsobem,“ řekla Nicola Fox, ředitelka divize Heliophysics Division v ústředí NASA.


Snímky Venuše, která je také často nazývána jako dvojče Země, mohou vědcům pomoci dozvědět se více o jejím povrchu, stejně jako zjistit, proč se stala tak nehostinnou planetou. Vědci se domnívají, že za hustou atmosféru může vulkanismus, potřebují však pro to více důkazů. Země, Mars i Venuše vznikly přibližně ve stejnou dobu, avšak dnes jsou tyto planety velmi odlišné. „Venuše je třetí nejjasnější věcí na obloze, ale až donedávna jsme neměli mnoho informací o tom, jak její povrch vypadal, protože náš pohled na ni blokuje hustá atmosféra,“ řekl Brian Wood, fyzik z Naval Research Laboratory ve Washingtonu, DC.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze