Sonda vyslaná NASA poprvé proletěla sluneční atmosférou a „dotkla“ se Slunce

Sonda vyslaná NASA poprvé proletěla sluneční atmosférou a „dotkla“ se Slunce
Fotografie: NASA
  • Sonda odstartovala již v roce 2018
  • Poprvé v historii se povedlo proletět vnější atmosférou Slunce a odebrat vzorky pro další zkoumání
  • Vědci z obdržených dat mohou do budoucna předvídat případné extrémní jevy, které by mohly ovlivnit život na Zemi

Sonda Parker Solar Probe se poprvé v historii „dotkla“ Slunce, když proletěla vnější atmosférou nazvanou koróna a odebrala z ní vzorky částic. Průlet, respektive odebrání vzorků, pomůže vědcům lépe porozumět tomu, jak Slunce doopravdy vzniklo a pomůže také odhalit vliv na sluneční soustavu jako celek.

„Tento milník nám poskytuje nejen hlubší pohled do vývoje našeho Slunce a jeho dopadů na naši sluneční soustavu, ale zároveň vše, co se dozvíme o naší vlastní hvězdě nás také naučí více o hvězdách ve zbytku vesmíru,“ řekl Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor vědeckých misí NASA ve Washingtonu.

NASA připomněla, že sonda Parker Solar Probe odstartovala již v roce 2018, průlet proběhl v dubnu tohoto roku a až nyní, tedy s odstupem několika měsíců, dorazily informace, které sonda posbírala. Právě tak dlouho trvalo, než data dorazila zpátky na Zem.

Během průletu sonda několikrát prolétla až do koróny (okolí Slunce tvořené žhavými plyny), aby zjistila jak dění na Slunci ovlivňuje atmosféru a sluneční vítr. Stalo se tak vůbec poprvé v historii. Velikost koróny je rovněž ovlivněna sluneční aktivitou. S narůstajícím cyklem aktivity Slunce, který trvá 11 let, se vnější okraj koróny zvětšuje, sonda tak může být uvnitř delší dobu. Bez zajímavosti není ani fakt, že zatímco teplota v koróně se pohybuje v řádech milionů stupňů Celsia, teplota na povrchu je řádově nižší, počítá se v tisících stupňů Celsia. Další průlety sond by se mohly zaměřit právě na tento nepoměr.


Data vědcům pomohou k pochopení a předpovídání extrémních jevů kosmického počasí, například solárních bouří, které by mohly poničit nejen telekomunikační satelity kolem Země. Parker Solar Probe je součástí programu NASA Living with a Star, jehož cílem je prozkoumat provázanosti Slunce a Země, které přímo ovlivňují život nás všech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze