Sony představuje špičkový fotoaparát α7 IV a dvojici blesků s dlouhou výdrží

Sony představuje špičkový fotoaparát α7 IV a dvojici blesků s dlouhou výdrží
Fotografie: Sony
  • 33Mpx senzor doprovází pokročilé ostření a nejnovější procesor BIONZ XR
  • Real-time Eye AF nově dokáže sledovat také oči ptáků a zvířat, a to jak u statických snímků, tak při natáčení videa

Sony představilo tři nové přírůstky do své řady fotoaparátů a příslušenství – fotoaparát s výměnnými objektivy α7 IV (model ILCE-7M4) s nově vyvinutým 33megapixelovým full-frame snímačem a dva nové blesky HVL-F60RM2 a HVL-F46RM.

Sony Alpha 7 IV

Model α7 IV je vybaven vyspělými zobrazovacími technologiemi Sony, včetně nejnovějšího procesoru BIONZ XR a pokročilých funkcí ostření (AF), které vycházejí z vlajkového modelu Alpha 1. α7 IV se také může pochlubit rozlišením 33 Mpx, zaměřením na natáčení videa a různými funkcemi podporujícími rostoucí poptávku po vzdálené komunikaci.

Vysoká kvalita obrazu

Díky nově vyvinutému 33Mpx full-frame obrazovému snímači Exmor R CMOS se zadním osvitem dosahuje novinka vysoké kvality obrazu a širokého rozsahu citlivosti ISO s možností rozšíření na ISO 50 – 204 800. Vysoké rozlišení umožňuje fotoaparátu vyjádřit plynulou gradaci, jemné detaily a textury objektu při současném snížení šumu. Dynamický rozsah 15 kroků umožňuje široké možnosti vyjádření, zatímco nastavení Creative Look pomáhá bez námahy vytvářet originální vzhled fotografií i videa.

Nová úroveň ostření

Nejnovější procesor BIONZ XR používaný ve vlajkové lodi Alpha 1 poskytuje vysokorychlostní ostření, nepřerušované sériové snímání rychlostí 10 snímků za sekundu se sledováním AF/AE a velkou vyrovnávací paměť pro plynulé fotografování. α7 IV sleduje objekty pomocí funkce Real-Time Tracking a 759 body AF s fázovou detekcí AF s vysokou hustotou ohniskové roviny s fázovou detekcí, který pokrývá přibližně 94 % plochy snímače. Kromě toho nyní poprvé dokáže funkce Real-time Eye AF sledovat kromě člověka také oči ptáků a zvířat, a to jak u statických snímků, tak u natáčení videa. Přesnost detekce lidské tváře a očí je také přibližně o 30 % lepší než u modelu α7 III.


Pokročilá filmová technologie

Model α7 IV používá technologie převzaté ze skutečné filmové produkce včetně technologie S-Cinetone – která byla převzata ze série kamer Cinema Line společnosti Sony používaných širokou škálou filmařů a tvůrců obsahu – a poskytuje tak bohatý filmový výraz. Vysoce kvalitního filmového záznamu je dosaženo díky záznamu 4K 60FPS v režimu Super 35mm a záznamu až 4K 30FPS s převzorkováním 7K v režimu full-frame. Nová kamera je také vybavena 10bitovým vzorkováním barev s hloubkou 4:2:2, které umožňuje přirozenou gradaci, kodek XAVC S-I uvnitř snímku pro efektivnější pracovní postupy při úpravách a XAVC HS pro dvojnásobnou účinnost komprese.

Výkonné blesky HVL-F60RM2 a HVL-F46RM s dlouhou výdrží

Model HVL-F60RM2 se směrným číslem GN 60 a pokrytím 20-200 mm a HVL-F46RM se směrným číslem GN 46 a pokrytím 24-105 mm jsou výkonné bezdrátové blesky, které nabízejí přesné ovládání, zvýšenou rychlost a intuitivní obsluhu. Jsou navrženy tak, aby splňovaly potřeby profesionálních i pokročilých tvůrců obsahu při fotografování s fotoaparáty Sony Alpha, včetně α7 IV.

Oba mají vylepšený výkon pro sériové snímání s bleskem, a to až 200krát při 10 snímcích za sekundu u HVL-F60RM2 a 60krát u HVL-F46RM. Optimalizovaný zábleskový algoritmus zajišťuje u obou blesků odolnost proti přehřátí a sada čtyř Ni-MH baterií dokáže dodat energii až pro 240 záblesků s dobou recyklace 1,7 s u HVL-F60RM2 a až pro 320 záblesků s dobou recyklace 2,0 s u HVL-F46RM .

Při použití v kombinaci s fotoaparáty řady Alpha umožňují uživatelům využívat výhody komunikace a systému Alpha Lighting System. Například s fotoaparátem α7 IV je kromě režimu sériového snímání Lo možný i režim řízení záblesku P-TTL pro každý snímek v režimu Mid a režimu Hi. Zkrátila se také časová prodleva odpálení blesku, takže umožňuje zachycení chvilkových výrazů obličeje a pohybu fotografovaného objektu.

Cena a dostupnost

α7 IV bude v prodeji od poloviny prosince u řady autorizovaných prodejců společnosti Sony za doporučenou maloobchodní cenu 74 990 Kč. Fotoaparát je rovněž kompatibilní s Camera Remote Software Development Kit (SDK). Současně bude k dispozici doplňkové ochranné sklo na displej Screen Protect Glass Sheet PCK-LG2.

Blesk HVL-F60RM2 bude v prodeji od začátku prosince u řady autorizovaných prodejců společnosti Sony za přibližnou maloobchodní cenu 16 900 Kč, model HVL-F46RM za cca 11 180 Kč.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze