Umělá inteligence dokáže určit přesné místo z fotografie s děsivou přesností

Umělá inteligence dokáže určit přesné místo z fotografie s děsivou přesností
Fotografie: Artem Beliaikin, unsplash.com
  • Predicting Image Geolocations dokáže aplikace určit přesnou polohu místa pořízení fotografie na základě pohledu na Google Street View
  • Slibuje 92% přesnost při zužování místa pořízení fotografie
  • Překonává tak nejlepší hráče podobné geolokační hry
  • Z obav ze zneužití nebyla aplikace zpřístupněna širší veřejnosti

Představte si, že máte za úkol zjistit, na jakém místě byla pořízena fotografie. Pokud je vaše vlastní, pak si nejspíše vzpomenete. U jiných fotografií pak můžete hádat podle nějakých výrazných znaků v pozadí, ale pokud chybí, pak prakticky nemáte šanci. Něco takového je ale přesně případ pro umělou inteligenci, která má přístup ke Google Stree View. Porovnání znaků z fotografie se záběrem ze snímkovacího vozidla přináší nečekaně dobré výsledky.

Postgraduální studenti ze Stanfordovy univerzity vyvinuli aplikaci poháněnou umělou inteligencí, která dokáže určit vaši přesnou polohu na základě jejího zobrazení na Google Street View.

V rámci projektu nazvaného Predicting Image Geolocations (PIGEON) dokáže aplikace určit přesnou polohu místa pořízení fotografie na základě pohledu na Google Street View. Aplikace navíc slibuje 92% přesnost při zužování místa pořízení fotografie. Aplikace také dokáže ve více než 40 % případů zúžit místo na 25 kilometrů od přesné polohy. Z tohoto pohledu se PIGEON umístil mezi 0,01 % nejlepších hráčů GeoGuessru. Pro ty, kteří neví, GeoGuessing je zeměpisná hra, ve které se od vás očekává, že uhodnete přesnou polohu místa, kde byla fotografie pořízena, na základě zobrazení místa na Google Street View.

Model nebyl dodán do široké dostupnosti kvůli obavám o bezpečnost a soukromí. Absolventi Stanfordovy univerzity zdůraznili, že aplikace může být účinným nástrojem pro autonomní řízení, vizuální vyšetřování, bezpečnost a další. Pokud se však tato technologie dostane do nesprávných rukou a je použita k jiným než špatným účelům, jsou škody, které může způsobit, velmi znepokojivé.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze