Sony Spatial Reality Display dokáže ukázat 3D obraz bez brýlí

Sony Spatial Reality Display dokáže ukázat 3D obraz bez brýlí
Fotografie: Sony
  • Obrazovka sleduje polohu očí a vykresluje pro ně jiné obrazy
  • To si žádá značný výpočetní výkon
  • Displej je určený pro práci
  • Cena se přehoupla přes 100 tisíc korun za 15,6" displej

Jednu dobu to vypadalo, že nebude dlouho trvat a všichni vyměníme svoje staré televize za 3D modely. Kina jako IMAX byla tehdy na vzestupu a každému přišla lákavá myšlenka, že by si mohl něco podobného užít i ve svém obývacím pokoji. Tedy až na nutnost mít na nose neustále speciální brýle.

Společně s vysokou cenou to z 3D televizorů udělalo jednu z mnoha slepých uliček vývoje domácí zábavy. To však neznamená, že vědci přestali pracovat na způsobech trojrozměrného zobrazení. A nejlépe takového, které nevyžaduje žádné další doplňky, jako jsou brýle nebo dokonce sady pro virtuální realitu.

Sony Spatial Display je obrazovka s rozlišením 4K a úhlopříčkou 15,6 palce. Její specialitou jsou senzory, které sledují polohu očí vůči obrazovce. Díky tomu jsou schopné pro každé oko vykreslovat jiný 2K obraz. Něco takového je náročné na výpočetní sílu a na prohlížení takto modelovaných objektů je potřeba počítač kombinující procesor Intel Core i7 a grafiku NVIDIA GeForce RTX 2070 Super.

Nejedná se ale o prostředek pro zábavu. Podobně jako brýle HoloLens složí v pracovním procesu. Umožní designérům lépe si představit finální tvar svých návrhů a také je mnohem lépe prezentovat.

Sony Spatial Display

Tomu odpovídá i cena, za kterou se displej začne v listopadu prodávat. Pět tisíc dolarů znamená po přidání české DPH částku asi 140 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze