Rover Perseverance od NASA zachytil zatmění Slunce na Marsu

Rover Perseverance od NASA zachytil zatmění Slunce na Marsu
Fotografie: NASA
  • Zatmění zachytil rover 2. dubna a trvalo přes 40 sekund
  • Měsíc Phobos je 157krát menší než náš Měsíc, zatmění tak trvalo kratší dobu, než tomu je na Zemi
  • Phobos na Mars působí jeho gravitací a navíc se k Marsu pomalu blíží
  • Již nyní je jasné, že do něj jednou narazí

Rover Perseverance na Marsu zachytil měsíc Phobos, jak prolétá před Sluncem a způsobuje částečné zatmění. Tyto záběry mohou pomoci vědcům lépe porozumět oběžné dráze Phobosu i tomu, jak jeho gravitace působí na Mars.

Video bylo zachyceno kamerou Mastcam–Z 2. dubna a trvalo přes 40 sekund, což představuje mnohem kratší dobu než zatmění Slunce na Zemi. Je však potřeba uvést, že Phobos je 157krát menší než náš Měsíc. „Věděla jsem, že to bude dobré, ale nečekala jsem, že to bude tak úžasné,“ řekla Rachel Howsonová, členka týmu, který kameru obsluhuje. Mars má celkově dva měsíce – tím druhým je Deimos, který je však ještě menší než Phobos. Mastcam-Z má solární filtr, který funguje jako sluneční brýle, snižuje tak intenzitu světla a zatmění vypadá trochu jinak než na Zemi. „Můžete vidět detaily ve tvaru Phobosova stínu, jako jsou hřebeny a hrboly na měsíční krajině. Můžete také vidět sluneční skvrny a je skvělé, že zatmění můžete vidět přesně tak, jak ho viděl rover z Marsu,“ řekl Mark Lemmon, planetární astronom, který řídí většinu pozorování Phobosu na Marsu.


Phobos svojí gravitací působí na vnitřní část Marsu a způsobuje slapové síly, které jsou na Zemi zodpovědné za příliv a odliv. Na Marsu způsobují deformaci hornin v kůře a plášti planety. Navíc gravitace pomalu mění dráhu samotného Phobosu. Vědci už nyní vědí, že Phobos se pomalu přibližuje k Marsu a za desítky milionů let do něj narazí.

Zatmění Slunce Phobosem bylo zaznamenáno podle NASA již v roce 2004 roverem Spirit a Opportunity. V tomto případě však ale nebyly snímky tak kvalitní. Perseverance poskytl doposud nejvíce přiblížené video se zatměním Slunce díky kameře Mastcam–Z.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze