Space Mission je v Brně. Přijďte se podívat na rakety, raketoplány, rovery a další

Reportáž
Space Mission je v Brně. Přijďte se podívat na rakety, raketoplány, rovery a další
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Výstava bude trvat až do 1. září
  • Uvidíte zde 200 originálních exponátů a přesné kopie raket, raketoplánů i roverů
  • Dozvíte se informace od počátků letů do vesmíru, až po dnešní lety s moderními raketami

Dnes začala na brněnském výstavišti originální výstava NASA Space Mission. Pokud budete chtít zavítat do pavilonu C, kde se výstava nachází, máte čas až do 1. září. Můžete vzít s sebou i děti, které si mohou během prohlídky zahrát hru, a na konci na vás čeká kromě klasických suvenýrů i možnost virtuální reality, kde si vyzkoušíte přistání na Měsíci, nebo se jen projedete na horské dráze.

Od začátku kosmických letů

Výstava se rozkládá na 3 500 m² a najdete v ní na 200 originálních exponátů. Po příchodu se podíváte na krátké video, které vás provede od první družice Sputnik, až po dnešní lety do vesmíru. Samotná expozice je pak rozdělena do několika okruhů, které na sebe časově navazují.

V první části se dozvíte něco o prvním člověku ve vesmíru – Jurij Gagarinovi, který 12. dubna 1961 obletěl zeměkouli a úspěšně přistál. Uvidíte také kosmickou loď Mercury, se kterou v roce 1962 John Glenn obletěl 3krát Zemi, a také skafandry, které v 60. letech minulého století chránily kosmonauty.

Můžete si přečíst i příběh fenky Lajky, pro kterou let do vesmíru znamenal smrt, ale uvidíte i šimpanze, kteří se úspěšně z letů do vesmíru vrátili. Vystavena je zde i schránka, ve které letěl šimpanz Enos. Pokud vám nedělají dobře stísněné prostory, při pohledu dovnitř kosmických lodí nejspíše budete mít nepříjemný pocit. Moc místa totiž astronauti neměli.

Apollo

Nejznámější program NASA, který zajistil první přistání lidské posádky na Měsíci, má v této výstavě zasloužené místo. Uvidíte velitelskou kabinu Apolla, oblečení, které astronauti nosili, lunární rover, ale i originální raketový motor, který byl nalezen na dně oceánu. Patřil raketě Saturn V, která vynášela astronauty k Měsíci. Kromě něj se můžete podívat i na zmenšeninu samotné rakety.

Ke každé misi Apollo je zde krátké shrnutí a nechybí ani fotka astronautů. Můžete si tak přečíst o katastrofě při zkoušce Apolla 1, nebo o tom, jak přežili astronauti let Apollo 13. Skafandr astronauta Jamese Lovella, který se zúčastnil mise Apollo 13, zde můžete vidět, a to včetně přilby a rukavic.

Sovětský svaz a první kosmická stanice

Na výstavě nechybí ani kosmické lety Sovětského svazu, který používal pro lety do vesmíru raketu Sojuz. Můžete nahlédnout dovnitř první vesmírné stanice Mir, která dala vzniknout dnešní ISS, ale můžete se podívat i dovnitř obytného modulu Sojuz-T. Na výstavě nechybí ani informace o Vladimíru Remkovi, který zatím jako jediný Čechoslovák letěl do vesmíru.

Raketoplány

NASA létala s raketoplány desítky let. Na výstavě uvidíte motor RS-25 a také skutečnou pneumatiku z podvozku Endeavour. Je zde přesná replika paluby raketoplánu Columbia. Ten byl jako první vypuštěn na oběžnou dráhu. Raketoplány zvládly celkem 135 misí, přičemž dvě z nich skončily katastrofou. Ti, kteří při dobývání vesmíru zemřeli, jsou zde zveřejněni i s fotografiemi.

Mars

Na Marsu se aktuálně projíždí několik roverů a vy se na ně můžete na výstavě podívat z blízka. Videa vám ukáží, jak probíhala přistání na této nehostinné planetě a je zde i vystaven kámen z Marsu, který na Zemi dopadl jako meteorit. Podívat se můžete na rover Opportunity, který již svoji misi ukončil.

Nejnovější vesmírné projekty

Poslední část výstavy je zaměřena na nejnovější rakety. Do vesmíru se můžete podívat i vy – stačí mít odpovídající finanční obnos. Elon Musk nabídne pro komerční lety raketu Starship, která je zatím ve fázi testování. Jeff Bezos nabízí lety do vesmíru s jeho společností Blue Origin a stejnou službu nabízí i Richard Branson se svojí společností Virgin Galactic. Přečíst si tak můžete jejich příběhy a podívat se na jejich rakety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze