Starship má za sebou třetí testovací let. SpaceX slaví obrovský úspěch

Starship má za sebou třetí testovací let. SpaceX slaví obrovský úspěch
Fotografie: SpaceX
  • Starship odstartovala po několika odkladech ve 14:25 SEČ
  • Start proběhl dle plánu, veškeré motory byly zažehnuty a i následné odpojení druhého stupně proběhlo bez potíží
  • Nosná raketa dopadla do oceánu blízko kosmodromu, Starship však byla při průletu atmosférou zničena

Společnost Elona Muska SpaceX se dnes pokusila o třetí letový test Starship – doposud nejsilnější rakety, která byla kdy vytvořena. Původně byl start naplánován na 13. hodinu středoevropského času, SpaceX ale několikrát čas odsunul a raketa nakonec vzlétla ve 14:25 SEČ.

Po startu se sepnulo všech 33 motorů Raptor, které fungovaly až do oddělení horního stupně Starship, k čemuž došlo 2 minuty a 45 sekund po startu. Starship ještě před odpojením úspěšně zažehla všech šest motorů a pokračovala dále. Poprvé také SpaceX umožnil sledovat start rakety přímo z kamer připevněných na prvním i druhém stupni. Bylo tak možné sledovat raketu z blízka, místo „pouze“ ze země. I vnitřní část rakety bylo možné sledovat živě, jelikož do nákladového prostoru byla instalována kamera. To se podařilo díky satelitům Starlink, které byly pomocí antén spojeny s raketou.

Super Heavy dle plánu přistála do Mexického zálivu poblíž kosmodromu. SpaceX vysílal přistání přímo z kamery umístěné na nosné raketě, ale těsně před dopadem do vody pozemní tým testoval roštová kormidla, která mají za úkol korigovat polohu nosné rakety. Z toho důvodu nedošlo k úplně přesnému zpětnému přistání, ale rozhodně jej nelze označit za neúspěšné.

Starship

Hlavní zkouškou během letu bylo otevření a zavření dveří nákladového prostoru. To společnost v živém přenosu přibližně 12 minut po startu potvrdila. K jejich zavření následně mělo dojít asi 28 minut po startu. Dále bylo důležité vyzkoušet přečerpávání pohonných hmot mezi nádržemi, které bylo taktéž úspěšné a deorbitační zážeh motoru. O ten se nakonec raketa nepokusila a samovolně vstoupila zpět do atmosféry.


Raketa dosáhla maximální výšky 235 km – splnila tedy plánovanou výšku a následně začala pomalu klesat. Přibližně při 130 km nad Zemí se začala otáčet vertikálně a připravovat se na dopad do oceánu. 46 minut po startu začala Starship vstupovat do atmosféry, kde se ale začala neobvykle otáčet a následně s ní pozemní tým ztratil signál. Návrat do atmosféry bohužel raketa nezvládla. I tak je to ale pro SpaceX obrovský úspěch, jelikož raketa prokázala schopnost vzlétnout, dosáhnout dané výšky a během letu otevřít nákladový prostor. Nedošlo také k žádnému nečekanému výbuchu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze