SpaceX dnes podnikne první letošní start rakety. Vynese i českou družici

SpaceX dnes podnikne první letošní start rakety. Vynese i českou družici
Fotografie: unsplash.com
  • Dnes odpoledne odstartuje Falcon 9 se 114 satelity
  • V rámci sdílené mise bude vynesen i český CubeSat
  • Start bude SpaceX vysílat živě

SpaceX si dal jen pár dní volna od vypouštění raket a dnešním dnem započne první misi tohoto roku. Raketa Falcon 9 odpoledne odstartuje z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě a vynese 114 satelitů na oběžnou dráhu Země. A mezi těmito satelity je i jeden od české společnosti.

BDSAT-2 byl vyvinut společností BD Sensors, která chce na této družici otestovat technologie, které mohou být do budoucna využity v kosmonautice. A právě tato družice má ukázat, že tyto technologie jsou schopné fungovat v kosmickém prostředí, jako je mikrogravitace či kosmické záření, aby společnost obdržela certifikaci pro budoucí využití. Jedná se o CubeSat o velikosti 10 × 10 × 10 cm. Již dříve byla na oběžnou dráhu vynesena družice BDSAT, ale ta kvůli softwarové chybě přestala po několika týdnech komunikovat.

BDSAT

V rámci této mise bude také vypuštěn satelit EOS SAT-1 od společnosti EOSDA, který bude zaměřen na zemědělství. Celkem se bude plánovaná konstelace skládat ze sedmi satelitů. EOS SAT-1 bude schopný za den prozkoumat 1 milion km², pomůže tak zemědělcům s pěstováním plodin. Kompletní konstelace by pak měla začít fungovat v roce 2025 a za den budou satelity schopné prozkoumat 12 milionů km².


Transporter-6 je již šestou misí od SpaceX pro vyhrazené spolujízdy od různých zákazníků. Základní cena za vynesení nákladu začíná na 1,2 milionu dolarů (27,4 milionu korun). Pokud je náklad těžší jak 200 kg, cena se za každý kilogram ještě navyšuje. První sdílená mise byla vypuštěna v lednu minulého roku, kdy se na oběžnou dráhu vypustilo rekordních 143 satelitů. Raketa Falcon 9 odstartuje dnes v 15:56 SELČ a SpaceX začne online vysílat asi 10 minut před startem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze