SpaceX dnes vynese družici NASA pro měření vody

SpaceX dnes vynese družici NASA pro měření vody
Fotografie: NASA
  • Start bude NASA vysílat živě od 12:00 SELČ
  • Satelit SWOT bude schopný měřit téměř veškerou povrchovou vodu na Zemi
  • Bude schopný detekovat vodu i při špatném počasí a ve tmě

Dnes po poledni společnost SpaceX pomocí rakety Falcon 9 vynese satelit Surface Water and Ocean Topography (SWOT). Satelit, který vytvořila NASA ve spolupráci s Francouzkou národní vesmírnou agenturou (CNES), bude monitorovat a měřit téměř veškerou vodu na Zemi. Bude schopný změřit vodu v řekách, jezerech, nádržích i oceánech. Vyplní tak mezery z odlehlých míst, jako je Aljaška, nebo v zemích, kde se údaje o povrchové vodě nezkoumají.

Zjišťováním, kolik je kde sladké a slané vody, pomůže při klimatických změnách. Přístroj Ka-band Radar Interferometer (KaRIn) byl vyvinut, aby měřil hloubku jak sladké, tak slané vody. Je schopný detekovat proudy a víry, které mají v průměru méně jak 20 km, což je až 10krát méně, než dokáží jiné družice na oběžné dráze. K vytvoření tohoto přístroje přispěla také Kanadská vesmírná agentura a Britská vesmírná agentura.


KaRIn je radarový přístroj, který bude fungovat na frekvenci pásma Ka, aby pronikl skrz oblačnost i tmu. Díky tomu bude moci provádět měření za jakéhokoliv počasí a v jakoukoliv dobu. Radarové pulsy se budou od vodní hladiny odrážet a přístroj je přijme pomocí dvou antén zpět. KaRIN bude schopný dle NASA shromažďovat data v pásu širokém 50 km po obou stranách satelitu.

Start je naplánován dnes na 12:46 SELČ z Vandenbergovy vesmírné základny v Kalifornii. Původně měl proběhnou o den dříve, avšak technici při kontrole zjistili vlhkost ve dvou motorech Merlin, které jsou součástí Falconu 9. Raketa dnes vzlétne pošesté a po startu přistane zpět v přistávací zóně po necelých osmi minutách. Satelit SWOT bude umístěn na nízkou oběžnou dráhu necelou hodinu po startu. NASA bude vše vysílat živě od 12:00 SELČ.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze