SpaceX slaví 20 let od svého založení

SpaceX slaví 20 let od svého založení
Fotografie: SpaceX
  • Společnost SpaceX oslavila 14. března 20 let od založení
  • K výročí vytvořila krátké video, které připomíná její největší úspěchy

Elon Musk oslavil 14. března výročí založení společnosti Space Exploration Technologies Corporation, známé spíše jako SpaceX. Společnost založil v roce 2002 z peněz, které vydělal na prodeji z podílu v PayPalu s tím, že jednou chce dostat lidi na Mars, ale také vyvinout rakety, které budou znovupoužitelné. SpaceX vytvořila k výročí krátké video, kde jsou zobrazeny všechny zlomové chvíle.

Dnes oslavujeme založení SpaceX a 20 let úspěchů tohoto neuvěřitelného týmu – tady je vytvoření budoucnosti, na kterou se můžeme všichni těšit,“ uvedla společnost na Twitteru. Na začátku videa je Elon Musk, který slaví úspěchy z prvních letů raket, později vidíme raketu Falcon 9, a to včetně přistání zpět na Zemi. Dále je ve videu vesmírná loď Dragon, včetně připojení k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Nechybí ani záběr na Starmana, což je kosmonaut, který byl vypuštěn před 4 lety v autě Tesla do vesmíru v rámci testování nákladního prostoru.


Na konci videa je ukázána obrovská vesmírná loď Starship i s nosnou raketou Super Heavy. Ta zatím stále čeká na povolení od Federálního úřadu pro letectví USA, aby mohla vzlétnout, jak uvádí space.com. Video se ale například vyhýbá satelitům Starlink, které jsou pro některé kontroverzním tématem kvůli tomu, kolik jich okolo Země obíhá.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze