Vrátí se dva astronauti Starlineru na Zemi až v roce 2025? Je to velmi pravděpodobné

Vrátí se dva astronauti Starlineru na Zemi až v roce 2025? Je to velmi pravděpodobné
Fotografie: NASA
  • NASA na mediální konferenci nesdělila, jakým způsobem se astronauti vrátí na Zemi
  • Řeší se i možnost odletu v kapsli Dragon od SpaceX
  • Pokud by dvojice odletěla v rámci mise Crew-9, dostala by se na Zemi až v únoru 2025

Astronauti Butch Wilmore a Suni Williamsová jsou na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) už od 6. června, kdy přiletěli v rámci testovacího letu kapsle Starliner od společnosti Boeing. Na stanici měli zůstat přibližně týden a poté se vrátit zpět na Zemi. Neustálé potíže Starlineru ale odlet odkládají a aktuálně je čím dál pravděpodobnější, že dvojice zůstane na ISS až do února příštího roku, kdy by odletěla v kapsli Dragon od SpaceX.

NASA a Boeing včera uspořádaly mediální konferenci, kde informovaly o aktuálním stavu kapsle Starliner, ale bohužel ani tentokrát nebylo rozhodnutí konečné, a tak stále není jasné, zda se dvojice vydá na Zemi ve Starlineru, nebo bude muset počkat na Dragon. „Přestože nepadla žádná konečná rozhodnutí, týmy vyhodnocují návrat Wilmorea a Williamsové na palubu vesmírné lodi Starliner. Souběžně s tím NASA také blíže zkoumá schopnost vrátit posádku v rámci mise SpaceX Crew-9 agentury. Crew-9 odstartuje nejdříve v úterý 24. září a na Zemi se vrátí v únoru 2025,uvedla NASA v aktualizaci.

Pokud by došlo k tomu, že Starliner nebude pro posádku bezpečný, bude odpojen od ISS prázdný a vrátí se na Zemi. NASA by pak následně musela rozhodnout, kteří dva astronauti se k ISS v rámci Crew-9 nevydají, aby uvolnili místo v kapsli. Wilmore a Williamsová by tak na stanici strávili osm měsíců, tedy déle, než je jedna rotace posádky. „Vzhledem k tomu, že mise je letovou zkouškou, posádka prošla přísným výcvikem pro jakékoli povinnosti nebo problémy, které mohou nastat, a astronauti jsou dobře připraveni na všechny situace,“ uvedla NASA.


V rámci nouzového plánu je podle space.com dvojice oprávněna použít Starliner k evakuaci z vesmírné stanice. Zároveň ale kapsle není dostatečně připravená na to, aby NASA povolila odlet v rámci testu. Několikrát byl zaznamenán únik hélia a došlo také k výpadku pěti motorů při dokování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze