Start Artemis I opět odložen – tentokrát za to může bouře

Start Artemis I opět odložen – tentokrát za to může bouře
Fotografie: NASA
  • Start byl odložen o dva dny – na 16. listopadu
  • Na Floridu míří bouře Nicole, která nejspíše ještě zesílí na hurikán
  • Raketa Artemis zůstává na odpalovací rampě a technici budou její stav sledovat

Raketa Space Launch System (SLS) d kosmickou lodí Orion je připravena na odpalovací rampě, kam se přemístila 4. listopadu z montážní budovy, kde proběhly veškeré potřebné opravy. Start byl naplánovaný na 14. listopadu, kvůli tropické bouři Nicole se však představitelé NASA rozhodli start ještě o dva dny posunout. Očekává se, že bouře ještě zesílí a její status se změní na hurikán 1. stupně.

Úprava cílového data pro spuštění umožní pracovní síle, aby se starala o potřeby svých rodin a domovů a poskytne dostatek logistického času na to, aby se po bouři dostala zpět do stavu spuštění,“ uvedla NASA. V Kennedyho středisku na Floridě zůstane pouze skupina zaměstnanců, kteří budou na bezpečném místě a budou monitorovat raketu Artemis. Raketa zůstává nadále na odpalovací rampě, jelikož je schopna odolat větru o rychlosti až 137 km/h a byla navržena tak, aby odolala silným dešťům. Navíc byly zajištěny poklopy od kosmické lodi, aby se zabránilo vniknutí vody.


V rámci přípravy na bouři týmy vypnuly vesmírnou loď Orion, základní stupeň SLS, dočasný stupeň kryogenního pohonu a posilovače. Týmy také zajišťují blízký hardware a provádějí obchůzky kvůli potenciálním troskám v oblasti,“ uvedla NASA. Jakmile bouře pomine, technici zkontrolují stav rakety a kosmické lodi, aby vyloučili jakékoliv poškození. Start 16. listopadu je naplánován během dvouhodinového okna, které začne v 7:04 SELČ. Pokud by raketa odstartovala, vrátila by se zpět 11. prosince. NASA má v záloze i další náhradní datum, a to sobotu 19. listopadu.

Jakmile se raketa zvedne ze Země, zamíří na oběžnou dráhu Měsíce. Bezposádkový let bude zkušební a bude potřeba prokázat, že je kosmická loď Orion připravena létat s astronauty na Měsíc. Celá mise bude trvat přibližně měsíc a Orion by měl několik dní létat na retrográdní oběžné dráze Měsíce. Při návratu na Zem pomocí tepelného štítu proletí atmosférou a dopadne do Tichého oceánu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze