Čínská vesmírná stanice je dokončena – poslední modul byl připojen

Čínská vesmírná stanice je dokončena – poslední modul byl připojen
Fotografie: CMSE
  • K vesmírné stanici se připojil poslední modul Mengtian
  • Bude sloužit pro vědecké experimenty uvnitř i vně vesmírné stanice
  • Nosná raketa Dlouhý pochod 5B nekontrolovatelně dopadne na Zem asi za týden

Čína si dala za úkol dostavět vesmírnou stanici ještě letos, a to se jí nyní také podařilo. Třetí modul Mengtian se úspěšně připojil k vesmírné stanici Tchien–kung. Modul odstartoval na raketě Dlouhý pochod 5B a ke stanici se připojil o necelých 13 hodin později. Aby došlo ke správnému dokování, využil modul svůj vlastní motor, aby se srovnal s vesmírnou stanicí. Raketa Dlouhý pochod 5B se nyní nachází na oběžné dráze a asi za týden nekontrolovaně spadne na Zem. Stejně tak tomu bylo u vypuštění předchozího modulu, kdy části rakety, které neshořely v atmosféře, dopadly do Indického oceánu.

Nový modul tak doplnil základní modul Tianhe, který byl vypuštěn minulý rok v dubnu, a Wentian, jenž se připojil letos v červenci. Mengtian bude ještě v rámci uspořádání vesmírné stanice do písmene T přemístěn na jiný dokovací port. Přemístění modulu není nic nového – stejně tak tomu bylo i po příletu Wentian, který byl přemístěn na jinou část vesmírné stanice na konci září.


Mengtian je experimentální modul, který je 17,9 metru dlouhý a v průměru má 4,2 metru. Váží přibližně 22 tun a je připraven pro vědecké experimenty. Má také vlastní přechodovou komoru a s pomocí robotického ramene, které je připevněno na modulu Wentian, bude možné instalovat vědecké experimenty vně vesmírné stanice, případně vypustit satelity či CubeSaty až o hmotnosti 100 kg.

Na Tchien–kung aktuálně pobývají tři astronauti mise Shenzhou–14, kteří kontrolovali připojení posledního modulu. Podle spacenews.com astronauty ještě čeká přílet nákladní lodi Tianzhou–5, který je naplánován na polovinu listopadu. Zásoby budou určeny pro nadcházející posádku Shenzhou–15. Čína chce vesmírnou stanici nepřetržitě obývat po dobu alespoň 10 let a každá mise by měla trvat okolo 6 měsíců. Kosmická nákladní loď Tianzhou–4, která je nyní stále připojena ke stanici, se před další misí odpojí a bude seslána do atmosféry, kde shoří.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze