NASA se chystá na otestování nafukovacího tepelného štítu pro průlet atmosférou

NASA se chystá na otestování nafukovacího tepelného štítu pro průlet atmosférou
Fotografie: NASA
  • Start rakety Atlas V je naplánován na 9. listopadu
  • Kromě nafukovacího tepelného štítu raketa vypustí družici pro předpovědi extrémních povětrnostních jevů
  • Tepelný štít bude vypuštěn na nízkou oběžnou dráhu, aby otestoval svoji výkonnost

NASA se připravuje na start rakety Atlas V, která by měla vzlétnout 9. listopadu s dvěma užitečnými zařízeními. Prvním je družice od Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) s názvem JPSS-2, která se přidá k flotile dvou satelitů JPSS (Joint Polar Satellite System). Tyto satelity obíhají kolem Země, kde provádějí měření a pořizují snímky. To usnadňuje odhalování vzniku hurikánů, sněhových bouří, ale také záplav, stejně jako monitorování lesních požárů a sopek. Jsou schopny měřit povrchovou teplotu moří, mořského ledu i kvalitu ovzduší.

Třetí satelit JPSS-2 bude umístěn na oběžnou dráhu do výšky 824 km nad Zemí a bude obíhat od severního k jižnímu pólu celkem 14krát denně. Takto časté průlety tak pomohou odhalit nebezpečí dříve, což pomůže s včasnou evakuací. Dostat však obě kosmické lodi do jedné rakety, aniž by došlo k vzájemnému poškození, nebylo úplně snadné, jelikož každá musí být vypuštěna zvlášť.


Raketa ponese také letový test pro nafukovací zpomalovač na nízkou oběžnou dráhu (LOFTID). Jedná se o tepelný štít, který má zpomalit a ochránit kosmickou loď při průletu atmosférou. Doposud byly používané pouze pevné tepelné štíty, ale v případě nafukovacího by mohl být mnohem větší než doposud. Tato nová technologie by NASA pomohla při misích na Venuši, Mars, ale i při návratu na Zem. Větší tepelný štít by znamenal také větší zpomalení. Na Marsu je atmosféra tenčí než na Zemi a v případě jejího průletu kosmická loď nezpomalí dostatečně pro bezpečné přistání – to by ale mohl nafukovací tepelný štít změnit.

Zásobník na užitečné zatížení musel být pro tuto misi upraven na vyšší výšku, aby se do něj vše vešlo. Jako první bude vypuštěna z horního stupně rakety Centaur družice JPPS-2. Mezitím, co bude JPPS-2 již na polární oběžné dráze, Centaur se vrátí na nízkou oběžnou dráhu a vypustí LOFTID. Ten bude mít za úkol otestovat výkon doposud největšího nafukovacího tepelného štítu. Start měl původně proběhnout již 1. listopadu, NASA však uvedla, že kvůli výměně baterie u horního stupně rakety Centaur se start musel posunout.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze