Startup Loon je u konce! Balóny s internetem pro rozvojové země stojí moc peněz

Startup Loon je u konce! Balóny s internetem pro rozvojové země stojí moc peněz
Fotografie: Loon
  • Balóny létaly na úrovni stratosféry a poskytovaly internetové připojení
  • Projekt byl zahájen už v roce 2011
  • Loni se komerčně objevily nad oblastmi Keni, ale náklady na vývoj a správu byly stále vysoké

Alphabet, mateřská společnost Googlu, rozjela minulý rok startup Loon, jehož cílem bylo rozšířit internet do oblastí, kde by bylo budování klasické sítě moc nákladné. O to se pokusil pomocí stratosférických balónů plněných héliem. Balóny byly poháněny solárními panely, které se daly ovládat, a proto šlo internetové připojení na určitých místech co nejvíce posílit. Vývoj a správa těchto balónů se ale ukázala jako příliš nákladná. Kvůli tomu se po půl roce vrací zpět na zem.

Loon

Projekt se začal rýsovat už před deseti lety. První balóny vyletěny do vzduchu v roce 2013 a v roce 2017 se už vznášely nad Portorikem, kterému po hurikánu Maria poskytly dočasné internetové připojení. Balóny byly poté nasazeny i nad některými oblastmi Brazílie, Nového Zélandu a Peru.

Nad oblastmi Keni našly minulý rok komerční využití a ve spolupráci se společností Telkom Kenya poskytly připojení 4G/LTE desítkám tisíc obyvatel. Ani komerce ale projekt nezachránila. Náklady, které jsou potřeba na vývoj a provoz, jsou zkrátka moc vysoké a společnost nepřišla na to, jak je snížit a vybudovat dlouhodobě udržitelný byznys. O ukončení informoval sám CEO projektu, Alastair Westgarth, prostřednictvím medium.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze