Supersonické auto Bloodhound chce pokořit dvacet let starý rychlostní rekord

2
Supersonické auto Bloodhound chce pokořit dvacet let starý rychlostní rekord
  • Vozidlo Bloodhound podstoupilo první veřejnou testovací jízdu, při které dosáhlo rychlosti 322 km/h
  • Pohání jej tryskový motor Rolls-Royce EJ200 ze stíhacího letounu a v roce 2020 má pokořit rychlost 1 600 km/h
  • Jeho řidič Andy Green přitom řídil před dvaceti lety vůz Thrust SSC, který dodnes drží rekord, jenž se pokusí Bloodhound překonat

O překonání jednoho z tisíců různých světových rekordů se pokouší každý den mnoho lidí, ať už jde o rekordy typu kdo sní nejvíce pálivých papriček, nebo kdo uzvedne nejtěžší závaží. Pro překonání některých rekordů si nicméně bez speciálního „nářadí“ ani neškrtnete.

Supersonické auto Bloodhound SSC

Jedním z takových je kupříkladu i závod o nejvyšší dosaženou rychlost na povrchu Země. Ve vzduchu se stíhačky prohánějí již dlouhá desetiletí obrovskými rychlostmi přesahujícími klidně i trojnásobek rychlosti zvuku. Tady dole na zemi je situace mnohem komplikovanější, ale i přesto se stále někteří pokoušejí hranice rychlosti posouvat. Právě proto proběhla nedávno první testovací jízda supersonického auta Bloodhound (název psího plemena využívaného ke stopování), které chce jednou dosáhnout magické hranice 1 000 mil za hodinu, což je zhruba 1 600 km/h. První veřejná zkušební jízda na ranveji letiště Newquy v jihozápadní Anglii proběhla úspěšně. Auto řízené pilotem RAF Andy Greenem zvládlo dvakrát docílit rychlosti 322 km/h během 8 sekund na dráze dlouhé 2,7 kilometrů.

Supersonické auto Bloodhound SSC
Kokpit vozidla Bloodhound

Stroj pohání tryskový motor Rolls-Royce EJ200, který pochází z vojenské stíhačky Eurofighter Typhoon. Podle týmu stojícího za Bloodhoundem dodal motor autu tah až 9 tisíc kilogramů, což nám dává nějakých 90 kilonewtonů. To je ekvivalent výkonu zhruba 54 tisíc koňských sil nebo 360 běžných rodinných aut. O pokoření rekordu se chce tým pokusit v roce 2020 ve vyschlém solném jezeře v Severním Kapsku v Jižní Africe.

Pokud půjde vše podle plánu, překoná Bloodhound za pár let hranici 1 600 km/h a pokoří tak současný rychlostní rekord z roku 1997, který činí 763,035 mil za hodinu, což je asi 1 300 km/h. Této rychlosti docílilo přesně před dvaceti lety vozidlo Thrust SSC a za jeho volantem nebyl nikdo jiný než současný řidič Bloodhoundu Andy Green.

Supersonické auto Bloodhound SSC
Podívejte se na 10 zajímavých faktů o Bloodhoundu

Ten se zároveň ihned po testovací jízdě nechal slyšet, že vozidlo fungovala ještě lépe než tým předpokládal. Reagovalo lépe, bylo stabilnější, a především také rychlejší. Doufejme tedy, že i nadále půjde vše nad očekávání a v roce 2020 budeme moci o pokoření rychlostního rekordu Bloodhoundem napsat.

Zdroj: digitaltrends.com

Diskuze ke článku
Luděk
Článek psal prvňáček? Jen náhodně objevené chyby by daly za 5.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze