Světoví lídři budou jednat o ochraně oceánů

Světoví lídři budou jednat o ochraně oceánů
Fotografie: unsplash.com
  • Úmluvu OSN o mořském právu chtějí podepsat do konce letošního roku
  • Do roku 2030 by 30 % světových oceánů mělo patřit do chráněných přírodních oblastí
  • Dvě třetiny světových oceánů jsou v současné době považovány za mezinárodní vody

Světoví lídři se sejdou v sídle Organizace spojených národů (OSN) v New Yorku, aby znovu projednali záchranu oceánů před nadměrným využíváním. Úmluva OSN o mořském právu je projednávána už 10 let, ale stále nebyla podepsána.

Pokud by se světoví lídři na úmluvě dohodli, do roku 2030 by 30 % světových oceánů patřilo do chráněných přírodních oblastí. Aktivisté doufají, že ochrání mořský život před nadměrným rybolovem a dalšími lidskými aktivitami. Dvě třetiny světových oceánů jsou v současné době považovány za mezinárodní vody. To znamená, že všechny země zde mají právo lovit nebo provádět výzkumy.


V březnu se světoví vůdci dohodli, že do konce letošního roku uspořádají páté zasedání, na kterém se pokusí domluvit na posledních úpravách a úmluvu podepíší. Pokud by se tak nestalo, Evropská unie bude trvat na dalších jednáních. „EU bude trvat na rychlém pokračování jednání. Opatření jsou zapotřebí k zajištění ochrany a udržitelného využívání oceánu pro nás i budoucí generace,“ dodal mluvčí EU pro bbc.com.

„Věřím, že s pokračujícím odhodláním a obětavostí budeme schopni zacelit zbývající mezery a dojít ke zdárnému konci,“ uvedla na konci posledního neúspěšného jednání prezidentka konference Rena Lee.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze