V Číně vyhynul dugong. Inspiroval příběhy o mořských pannách

V Číně vyhynul dugong. Inspiroval příběhy o mořských pannách
Fotografie: unsplash.com
  • Za posledních pět let viděli dugonga pouze tři lidé
  • Za jeho vyhynutí může nadměrný rybolov a úbytek potravin
  • Vyhynutí mu hrozí i na dalších místech světa

V Číně vyhynul dugong zvaný také moroň. Jedná se o plachého vodního savce, který inspiroval starověké příběhy o mořských pannách a sirénách. V posledních pěti letech viděli dugonga pouze tři lidé. O vyhynutí informovali vědci přes The Royal Society.


Za jeho vyhynutí může nadměrný rybolov a úbytek potravin. Na jiných místech světa je dugonga stále možné vidět. Na většině z těchto míst ale čelí podobným problémům. Svým chováním a vzhledem se podobá kapustňákovi, ale jeho ocas se podobá ocasu velryby. V minulosti byl loven pro kůži, kosti a maso. Od roku 1988 byl v Číně přidán na seznam přísně chráněných zvířat, ale ani to nepomohlo.

Druhým možným důvodem vyhynutí je úbytek mořské trávy, kterou se dugong živí. Podle OSN každý rok ubyde 7 % mořské trávy po celém světě. Dugong se vyskytuje v dalších 37 tropických oblastech světa, zejména v mělkých pobřežních vodách Indického a západního Tichého oceánu. Podle bbc.com se ale stále jedná o kriticky ohrožený druh vedený na seznamu Mezinárodního svazu pro ochranu přírody.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze