Syntetické svaly umožní vznik realisticky vypadajících androidů

Syntetické svaly umožní vznik realisticky vypadajících androidů
  • Umělá tkáň, za níž stojí inženýři z Columbijské univerzity, se může vytisknout pomocí 3D tiskárny do jakéhokoli tvaru
  • Tato svalovina dokáže uzvednout tisícinásobek vlastní hmotnosti a vydrží až 15krát větší zátěž než přírodní svaly
  • Nepotřebuje přitom ke stahování a rozpínání žádný externí kompresor či jinou techniku

Inženýři z Columbijské univerzity v USA se pochlubili se svým novým výtvorem. Dokázali vytvořit umělou reaktivní tkáň, která funguje stejně jako přírodní svalstvo. Tento syntetický sval dokáže uzvednout tisícinásobek vlastní hmotnosti a je obrovským krokem vstříc lidsky vypadajícím robotům. Nemluvě o faktu, že vypadá, jako by vypadl z populárního sci-fi seriálu Westword, z nějž pochází také obrázek výše.

Sval může být vytištěn pomocí 3D tiskáren do jakéhokoli tvaru a imitovat tak prakticky jakoukoli svalovou tkáň. Každý sval je přitom samostatnou autonomní jednotkou, která nepotřebuje ke stahování a rozpínání žádný externí kompresor či jinou techniku. Namísto toho se automaticky rozpíná, pokud je zahřáta působením elektřiny. Tento umělý sval dokáže vydržet až 15krát větší zátěž a napětí než přírodní svalovina.

Umělý sval

Inkriminovaný měkký materiál bude velmi užitečný zejména v robotice, kde pomůže robotům v interakci s okolím replikací přirozených pohybu, jako je stisk či pouhá manipulace s předměty. Syntetické svalstvo by tak mohlo vést k vytvoření humanoidních robotů, kteří budou prakticky nerozeznatelní od lidí. Inženýři tak čelí už jen poslední překážce, a to přijít na to, jak tyto „vytisknuté“ svaly ovládat pomocí umělé inteligence.

Zdroje: engineering.columbia.edu, mashable.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze