Nintendo

Tajemství nejúspěšnějších společností
Nintendo
Fotografie: Nintendo
  • Japonská společnost Nintendo se proslavila výrobou herních konzolí
  • V začátcích prodávala ručně malované hrací karty Hanafuda
  • Stolní konzoli Wii si koupilo více než 10 miliónů Američanů za jediný rok
  • Tento rok se možná dočkáme nové přenosné herní konzole Nintendo Switch s podporou 4K

Minulý týden jsme si pověděli o Amazonu, jehož zakladatelem a výkonným ředitelem je miliardář Jeff Bezoz. Dnes nakoukneme pod pokličku světa her v článku o japonské společnosti Nintendo, která se nejvíce proslavila výrobou herních konzolí.

Od ručně malovaných karet až po vývoj nejznámějších herních konzolí

Společnost zapustila kořeny v japonském Kjótu, kde v roce 1889 začala prodávat hrací karty Hanafuda. Tyto karty byly speciální tím, že byly ručně vyráběné, tedy malované, a proto byly velmi populární. Poptávka po nich začala velmi rychle růst a s ní začal růst i počet zaměstnanců. Hrací karty společnost vyráběla až do roku 1956 a Nintendo vydalo i několik nových karetních sérií.

Hrací karty Hanafuda

Od malých papírových karet se z Japonska dostáváme až do Ameriky, kde byla v roce 1980 založena dceřiná společnost Nintendo of America se sídlem v Redmondu. Ten stejný rok vydala společnost herní konzoli Game & Watch.

Game & Watch

O rok později byla vyvinutá hra pro arkádové automaty Donkey Kong, která se velmi rychle stala nejprodávanější arkádovou hrou na trhu.

Donkey Kong

Rok 1985 byl také přelomový, protože společnost v Americe vydala 8bitovou herní konzoli Nintendo Entertainment System (NES), která se stala hitem.

NES

V roce 1989 začala společnost prodávat první komerčně úspěšnou kapesní herní konzoli Game Boy, která byla v originálním balení dodávána s logickou hrou Tetris.

Game Boy

O tři roky později svět spatřil i 16bitovou herní konzoli Super Nintendo Entertainment System (Super NES).

Super NES

V roce 1996 byla uvedena na trh pátá generace herní konzole, která se nazývala Nintendo 64, společně s plošinovou videohrou Super Mario 64, která se stala jednou z nejprodávanějších videoher na této 64bitové konzoli.

Nintendo 64

V roce 1998 byla představena řada kapesních herních konzolí Game Boy Color. Spolu s nimi na trh přišla také světoznámá videohra Pokémon.

Game Boy Color

Rok 2001 přinesl 32bitovou kapesní herní konzoli Game Boy Advance a také Nintento GameCube – konzoli šesté generace.

Game Boy Advance

V roce 2004 byla uvedena na trh přenosná herní konzole Nintendo DS, která se od svých předchůdců značně lišila. Konzole byla totiž otevírací a disponovala dvěma displeji. Spodní displej byl navíc dotykový.

Nintendo DS

O dva roky později Nintendo představilo videoherní stolní konzoli Wii s několika pokročilými funkcemi, které ze zařízení udělaly nejúspěšnější model firmy. Za jediný rok si ji koupilo více než 10 miliónů Američanů.

Wii

Přenosná herní konzole Nintendo 3DS, vydaná v roce 2011, poskytla hráčům herní zážitek se stereoskopickými 3D efekty i bez použití speciálních brýlí nebo jiného příslušenství.

Nintendo 3DS

Nástupcem videoherní konzole Wii se v roce 2012 stala Wii U, která patří do osmé generace Nintendo konzolí. Wii U je také první konzolí, která podporuje rozlišení 1080p. V základním balení je dodávána s ovladačem GamePad.

Wii U

V roce 2017 byla představena herní konzole Nintendo Switch, kterou bychom mohli připodobnit k výkonnému tabletu. Po stranách má dvojici ovladačů a prostřednictvím dokovací stanice se během sekundy zvládne připojit k televizoru.

Nintendo Switch

Nejnovějším přírůstkem do rodiny herních konzolí bylo v roce 2019 Nintendo Switch Lite, které představuje odlehčenou a přenosnou verzi jejího předchůdce.

Nintendo Switch Lite

Na co se můžeme těšit?

Je možné, že rok 2021 bude pro milovníky videoher a Nintenda převratný. Spekuluje se totiž o tom, že přijde nová generace přenosné herní konzole Nintendo Switch, která bude mít větší výkon a nabídne podporu 4K rozlišení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze