Také květináč může být chytrý. Osvěží vám doma vzduch

Také květináč může být chytrý. Osvěží vám doma vzduch
  • Ročně zemře několik milionů lidí v důsledku znečištěného ovzduší
  • Každý přitom může k čistotě vzduchu přispět, stačí se chovat ohleduplně
  • Pokud chcete přispět ještě více, nabízí se chytrý květináč Clairy Smart Planter
  • Ten kromě pěstování oblíbených rostlin umožní „vypěstovat“ i čistý vzduch přímo u vás doma

Ročně zemře více než 4 miliony lidí v důsledku znečištění ovzduší, což, jak sami uznáte, není pozitivní bilance – naopak jde o problém k zamyšlení. To si zřejmě řekli i tvůrci projektu chytrého květináče Clairy Smart Planter, který umožní „vypěstovat si“ čistý vzduch přímo v pohodlí domova. Vše navíc přírodní cestou.

Clairy

Clairy kombinuje sílu přírody a technologii. Výsledek této spolupráce ztělesnil chytrý květináč, který debutoval v kampani Indiegogo. Projekt vybral více prostředků než bylo potřeba a již v tomto měsíci se dostane k prvním zájemcům.

Ptáte se, co Clairy Smart Planter vlastně je? V podstatě se jedná o přírodní čističku vzduchu, která se snaží eliminovat dopad dnešní hektické doby plné zplodin, které den co den inhalujeme. Květináč je vybaven řadou senzorů, které monitorují aktuální znečištění a informují vás skrze přidruženou mobilní aplikaci. Clairy nemá žádné filtry jako moderní čističky vzduchu, vše je založeno na předpokladu, že květiny v domácnosti jsou ideální čističkou. Výhoda spočívá v tom, že tato přírodní čistička nepotřebuje výměnu vnitřních komponent, a tak se v dlouhodobém horizontu finančně vyplatí.

Možná vás napadne otázka, proč je zapotřebí čistit vzduch uvnitř, pokud bydlíte například v novostavbě na okraji města. Právě co největší utěsnění moderních domů a bytových jednotek z důvodu šetření energie konzervuje znečištěný vzduch uvnitř takových jednotek a často se tak stává, že vzduch uvnitř je mnohem více znečištěný než venku.

Clairy Smart Planter funguje na principu dvoudílného květináče, přičemž inteligentní část zastřešuje technologickou jednotku a ventilátor, který žene vzduch z vnitřku místnosti do kořenové části rostliny, aby tak vzduch detoxikovala. Díky množství senzorů a Wi-Fi vás květináč skrze aplikaci informuje, jaký je aktuální stav znečištění. Díky aplikaci navíc získáte různé tipy, jak míru znečištění snížit. Celý princip je postaven na ověřeném tvrzení, že některé rostliny jsou schopné svým kořenovým systémem (nikoli listy) detoxikovat vzduch. Pokud doma máte standardní květináče s rostlinami, podobného výsledku nedosáhnete, protože vzduch v místnosti se až ke kořenovému systému rostliny nedostane.

Clairy

Zhruba 80 % všech nečistot v pokoji běžných rozměrů vyčistí Clairy Smart Planter během 30 hodin. Možná se vám to zdá moc dlouho, je však nutné myslet na to, že Clairy Smart Planter nevyužívá žádné filtry ani další umělé prostředky – vše je řešeno ventilátorem a živou květinou. Obávat se nemusíte ani spotřeby elektrické energie, neb provoz Clairy Smart Planter je náročný zhruba jako provoz malé LED žárovky. Pokud nemáte čas květinu den co den zalévat, potěší vás květináč svojí speciální nádrží, ze které si rostlina vezme vláhu vždy když potřebuje.

Samotný inteligentní květináč lze pořídit za 179 dolarů (něco přes 4,5 tisíce korun), s elegantním dřevěným podstavcem vyjde v setu na 219 dolarů (necelých 6 tisíc korun). Prémiová edice rovněž z keramiky a se speciálním nánosem metalické barvy vyjde na 329 dolarů (bezmála 9 tisíc korun).

Zdroj: clairy.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze