Tato obskurní maska vám dovolí telefonovat, aniž byste rušili ostatní

Tato obskurní maska vám dovolí telefonovat, aniž byste rušili ostatní
Fotografie: Skyted
  • Maska slouží pro to, abyste při volání na veřejnosti nerušili okolí a zachovali si soukromí
  • Používá technologie jako proudové motory letadel
  • Crowdfundigový projekt vybral dost financí na svůj rozjezd

Crowdfundingové projekty jsou plné nejrůznějších bizarností, které vypadají jako z hlavy nějakého šíleného vynálezce a které by se v zavedených firmách nedostaly ani za první kolo schvalování. To je ostatně esence komunitního financování. Projekt Skyted, jenž na svou kampaň na kickstarter.com upozornil na právě probíhajícím veletrhu CES však na druhý pohled není tak hloupý, jak se může zdát.

Řeší totiž palčivý problém, který je tak rozšířený, že už si ho ani neuvědomujeme: jak telefonovat na veřejnosti bez toho, aniž bychom rušili své okolí anebo přišli o soukromí. Jistě všichni známe ten okamžik, kdy někdo v hromadné dopravě huláká do telefonu a jak je nepříjemné poslouchat jen polovinu rozhovoru. S tím se dokáže ztotožnit řada lidí, protože projekt během několika hodin vybral dostatek financí na své pokračování.


Maska, která zvenku připomíná respirátor, není vyrobena tak, aby zcela eliminovala hluk nebo vám umožnila křičet do telefonu i v tiché knihovně. Sníží však zvuk o 25 decibelů, takže pokud mluvíte normální hlasitostí, osoba vedle vás neuslyší, co říkáte. To se má podle prezentace společnosti hodit například v situaci, kdy chcete pracovat během dojíždění do práce. Není totiž výjimkou, že je v řadě vlaků zakázáno telefonování.

Skyted

Maska využívá technologii podobnou nejnovějším modelům proudových motorů, které používají rezonátory k odvádění zvuku do komor. Vlny se tak rozptýlí v kontrolovaném prostředí, místo aby unikaly a byly přeslechnuty. Uvnitř masky je umístěn mikrofon, který se v závislosti na modelu zařízení může připojit k telefonu nebo notebooku prostřednictvím Bluetooth, nechybí ani fyzické připojení kabelem. Má na sobě audio konektory pro vstup a výstup, takže můžete slyšet sebe i ostatní účastníky hovoru.

Skyted

Skyted je v současné době k dispozici za počáteční cenu 299 dolarů na Kickstarteru, po uplynutí úvodního období však bude stát o 100 dolarů více. V ČR by to mohlo znamenat 7 nebo 9 tisíc korun, plus případné další poplatky, pokud bude výrobce odesílat z místa mimo EU. Masová produkce by měla začít na jaře s doručením do konce roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze