Tato zkouška vesmírného obydlí se vám bude líbit. Nakonec vybuchne

Tato zkouška vesmírného obydlí se vám bude líbit. Nakonec vybuchne
Fotografie: Sierra Space
  • Sierra Space experimentuje s nafukováním vysoce pevných textilií
  • Snadno tak lze vytvářet velmi velké struktury ve vesmíru
  • Zátěžová zkouška dopadla explozí, ale nad očekávání dobře

I na Zemi máme nepřeberné množství a materiálů a postupů, jak stavět dům a vypadá to, že případní obyvatelé jiných vesmírných těles budou mít z pochopitelných důvodů ještě složitější volbu. Zatím však probíhají testy, které jsou ve fázi ověřování konceptu. O něco dál je testování habitatu od Sierra Space.

Cílem bylo ověřit, jaký tlak nafukovací vesmírný habitat, zvládne. Stanice nazvaná LIFE (Large Integrated Flexible Environment) se skládá z „měkkých materiálů“ neboli tkanin, které se po nafouknutí chovají jako pevná konstrukce. Test se zaměřil na tlakový plášť LIFE, který by měl udržet stanoviště neporušené bez ohledu na tlak, který na něj působí. Tato vrstva je tvořena pásy Vectran (stejný materiál, který se používá pro vozítka Mars Rover), které se po nafouknutí na oběžné dráze stávají pevnějšími než ocel, a dalšími vysoce pevnými tkaninami.

Společnost testuje, jak odolný může být LIFE po vystavení drsným podmínkám ve vesmíru, a v průběhu roku plánuje další testy, při nichž se budou hodnotit další části konstrukce. Pokud LIFE projde všemi testy, mohl by se stát součástí vesmírných misí. Sierra Space uvedla, že LIFE lze snadno zabalit do rakety a nafouknout do velikosti třípatrového obytného domu. Spojením několika modulárních jednotek LIFE dohromady vznikne jakýsi vesmírný kampus pro bydlení a práci, který je větší než Mezinárodní vesmírná stanice.

Na videu je zachycen první zátěžový test nafukovací konstrukce vesmírné stanice v plné velikosti. Testovaná jednotka byla vysoká přes 6 metrů a její velikost byla srovnatelná s průměrným rodinným domem. Její objem byl 300 m³, což je třetina objemu mezinárodní vesmírné stanice. Výsledky testu překročily požadovanou bezpečnostní úroveň 4× a doporučenou NASA o 27 %.

Modul praskl při tlaku 77 liber na čtvereční palec (PSI), což je téměř o 27 % více než NASA doporučená hodnota 60,8 PSI, která sama o sobě čtyřikrát překračuje maximální provozní tlak pro modul. Dá se tedy říci, že test, jehož explozivní konec uvidíte na videu v čase 5:55, se zdařil. Na základě tohoto úspěšného testu zahájí společnost Sierra Space v roce 2024 agresivní testovací kampaň v dílčím i plném měřítku, včetně série testů UBP spolu s počáteční fází vývoje primární atmosférické bariéry a vrstvy mikrometeoroidů na oběžné dráze (MMOD).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze