Televize Philips umí využít chytrá světla Hue. Jak na to?

Televize Philips umí využít chytrá světla Hue. Jak na to?
Fotografie: Michal Pavlíček, fzone.cz
  • Nové televize Philips s Ambilight se dokáží propojit se světly Philips Hue
  • Cílem je rozšířit zážitek ze sledování obrazu
  • Až na drobné zpoždění funguje vše výborně
  • Přinášíme návod na nastavení

Televize Philips jsou známé svou unikátní funkcí Ambilight, tedy barevnými LED na zadní části televize, které vrhají na stěnu světlo dle aktuálního obrazu a tak jej rozšiřují. Ambilight navozuje mnohem větší zážitek ze sledování televize a umí navodit příjemnou atmosféru i bez ní, neb funguje i jako podkresové světlo při vypnuté televizi.

Zajímavou funkcí pak je spolupráce Ambilightu s chytrými světly Philips Hue, která jsou velmi rozšířená. Stačí v menu televizi spárovat s Hue Bridge, tedy jakýmsi ústředím pro světla Hue. Párování je velmi rychlé, v menu televize je to o pár kliknutích. Stačí pak jen potvrdit spojení na Hubu a je to. Pro ideální zážitek doporučujeme použít světla Hue Bloom, která jsou kompaktní a také vcelku levná – pořídíte je zhruba za 2 tisíce korun. Můžete je umístit třeba na každou stranu obývacího pokoje. Spojit se ale samozřejmě můžete se všemi druhy Hue světel včetně těch stropních.

Philips Ambilight a Hue

Světelná hra ve vašem pokoji

Pokud máte v domácnosti světel víc, při konfiguraci si na televizi zvolíte, která chcete používat. To aby vám třeba při sledování fotbalu v obývacím pokoji neblikala zeleně ložnice. U každého spojeného světla Hue si navíc můžete vybrat konkrétní umístění u televize, vzdálenost světla od ní a intenzitu, kterou má světlo svítit.

V článku se to těžko popisuje, to se musí zažit. Přesto se o to alespoň stručně pokusím. Už samotný Ambilight posunuje sledování televize na jinou úroveň, ale s propojenými světly Hue je to ještě o další úroveň jinde. Zejména u atmosférických filmů s výrazným motivem (moře, les) je navození atmosféry pomocí okolních světel velmi působivé. Změny barev jsou takřka okamžité. Drobné zpoždění oproti Ambilightu přímo v televizi lze u Hue světel pozorovat, ale nijak to neruší.

To pravé hygge

Snad ještě více než při sledování televize jsem spojení Ambilightu a Hue světel paradoxně oceňoval při vypnuté televizi. Tlačítkem Ambilight při vypnuté televizi ji totiž probudíte do ambientního módu, kdy svítí pouze Ambilight zvolenou barvou. I v tomto režimu se automaticky připojují Hue světla a vypadá to parádně. V obývacím pokoji tak doslova jedním kliknutím můžete navodit pohodovou atmosféru přesně podle svého gusta. A udělat si to svoje, jak seveřané říkají, hygge.

Různá nastavení spolupráce světel Hue ve spolupráci s Ambilight

K dokonalosti snad chybí jen to, aby se Ambilight na televizi dal ovládat aplikací Hue z chytrého telefonu. Tímto směrem to (zatím) nejde a barvu Ambilightu a jeho zapínání a vypínání musíte vždy řešit přes dálkový ovladač televize. V průběhu používání jsem se také setkal s tím, že po vypnutí televize se Ambilight světlo nevyplo, ale pouze utlumilo na minimum. Při pokusu o vypnutí z aplikace se ale hned zapnulo zpět. Snad chování opraví softwarový update. Mimo to ale vše funguje velmi dobře a jde o zajímavý doplněk k Ambilightu, který můžeme jen doporučit.

Testování probíhalo na televizi Philips 65PUS8602 a světle Philips Hue Bloom.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze