Jaká témata jsou pro Čechy největší tabu? Homosexualita a menstruace

Jaká témata jsou pro Čechy největší tabu? Homosexualita a menstruace
Fotografie: unsplash.com
  • Více než třetina Čechů odmítá veřejné debaty o homosexualitě
  • Čtvrtina lidí nechce na veřejnosti mluvit o neplodnosti a rovnosti žen a mužů
  • Lidé si naopak myslí, že by se mělo více mluvit o domácím násilí, sexu a psychických onemocněních

Veřejně nechce debatovat o homosexuálních partnerstvích více než třetina Čechů. Větší tabu je toto téma pro muže než ženy. Daleko více Češi odmítají mluvit o menstruaci. Čtvrtina lidí tvrdí, že by se na veřejnosti nemělo mluvit o neplodnosti a rovnosti žen a mužů. Více by se podle obyvatel Česka mělo ve společnosti mluvit o domácím násilí, sexu a psychických onemocněních.

Homosexualita je i v dnešní době tabu pro 36 % lidí, ukazují data z nového průzkumu agentury NMS Market Research. „Výsledky se významně liší podle pohlaví. O homosexuálních partnerstvích by se nemělo mluvit podle 44 procent mužů, ale jen 27 procent žen,“ komentuje výsledky Michael Bouška, analytik agentury NMS Market Research.


Odpovědi se různí podle regionu. Zatímco v Praze a Středočeském kraji považuje homosexuální partnerství za tabu 31 % lidí, na Moravě to je 41 %. Více by o homosexuálních partnerstvích ve srovnání s generací dnešních čtyřicátníků a padesátníků mluvila ve společnosti mladší generace. Největším tabu ze sledovaných témat je pro Čechy menstruace. O té by na veřejnosti nemluvilo 40 % z nich. I v tomto případě jsou ale velké rozdíly mezi pohlavími – o tématu by se nemělo mluvit podle poloviny mužů. Naopak jen pro 31 % žen je menstruace tabu. Na názor má vliv i věk – mladší lidé by ve společnosti o tomto tématu mluvili výrazně více.

A o jakých tématech by se naopak mělo ve společnosti mluvit? Podle Čechů o domácím násilí, sexu či psychických onemocněních, které trápí mnoho lidí, ale nechtějí o svých problémech mluvit.

Průzkumu se v Česku účastnilo 1 020 respondentů ve věkové skupině 18 až 64 let. Sběr dat probíhal v září 2022. Podobný výzkum zrealizovala agentura NMS i na Slovensku. O homosexuálních partnerstvích by tam nemluvilo na veřejnosti 38 procent lidí, tedy nepatrně více než v Česku.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze