Apple TV 4K (2021)
test

Apple TV 4K (2021)

Ovladač v hlavní roli

Uživatelům produktů společnosti Apple jistě není neznámá kouzelná krabička jménem Apple TV 4K. Nejnovější konkurence zařízení NVIDIA Shield Pro a dalších multimediálních center obsahuje několik vylepšení a hlavně přepracovaný ovladač. Komu se vyplatí upgrade z předešlé verze?

Nová Apple TV 4K (2021) vypadá na první pohled identicky jako předchozí generace – nenápadný černý kvádr s několika konektory a logem nakousnutého jablka, který doplňuje příjemně kompaktní dálkové ovládání. Jakých se nejnovější Apple TV 4K dočkala vylepšení? A jedná se o podstatné změny oproti předchozí generaci? To prozradím na řádcích níže.

Za zapůjčení Apple TV 4K (2021) děkujeme společnosti Mobil Pohotovost, kde si zařízení můžete rovněž zakoupit.

Technické parametry Apple TV 4K (2021)

Rozměry Apple TV 98 × 98 × 35 mm
Hmotnost Apple TV 425 g
Rozměry ovladače 136 × 35 × 9,25 mm
Hmotnost ovladače 63 g
Kapacita úložiště 32/64 GB
Porty a rozhraní HDMI 2.1, Wi-Fi 6, Thread, gigabitový ethernet, Bluetooth 5.0, infračervený přijímač
Procesor Apple A12 Bionic
Obsah balení příručky, samolepky, ovladač, napájecí kabel, Apple TV 4K, USB kabel s Lightning konektorem
Cena 4 990/5 590 Kč

Obsah balení: bez HDMI kabelu

V krabici se kromě „krabičky“ Apple TV 4K nachází rovněž napájecí kabel, ovladač, příručky (včetně samolepek) a také kabel typu USB-A/Lightning. HDMI kabel si tak musíte obstarat sami.

Nelíbilo se nám
  • HDMI kabel by přišel vhod

Design a zpracování: pozornost směřuje na ovladač 

Apple TV 4K (2021) je stále stejná kompaktní černá krabička jako u předchozí verze, v tomto ohledu tedy nečekejte žádné novoty. Přepracovaný je však dálkový ovladač, jehož předešlá varianta měla své mouchy a redesign zařízení rozhodně prospěl.

Ovladač krásně padne do dlaně a zároveň je velmi pohodlné jej používat. Tlačítka jsou dostatečně velká, snadno nahmatatelná i poslepu a hliníkové zpracování Siri Remote působí vskutku prémiově. Kromě ovládání pomocí zmáčknutí tlačítek je možné na dotykovém „clickpadu“ také elegantně posouvat playlisty nebo přetáčet dopředu/dozadu přejetím prstu po vnějším okraji. Jedná se o velmi návykový způsob ovládání, který si rychle osvojíte. Díky integraci mikrofonu je samozřejmě možné využívat i hlasovou asistentku, ke které však máte přístup také skrze iPhone nebo třeba Apple Watch. Nabíjení probíhá pomocí konektoru Lightning, kvůli čemuž se v balení nachází již zmíněný kabel USB-A/Lightning.

Pravděpodobně jedinou změnou ovladače k horšímu je nemožnost jej využít pro hraní her, v tomto případě je vhodné spárovat Apple TV 4K například s herním ovladačem z PlayStationu či Xboxu. Nelíbí se mi také, že ke spojení mezi krabičkou a ovladačem je využíván infraport, což znamená, že musíte na Apple TV 4K ovladačem neustále mířit. Lepším řešením by bylo spojení skrze Bluetooth.

Líbilo se nám
  • elegantní ovládání skrze clickpad
  • povedený redesign dálkového ovládání
Nelíbilo se nám
  • stále stejný vzhled Apple TV 4K
  • propojení ovladače s krabičkou skrze infraport

Konektivita a funkce: Wi-Fi 6 i HDMI 2.1

Ačkoliv je mnoha uživateli nový ovladače (podle mě právem) považován za nejvýraznější změnu, najdeme u Apple TV 4K přeci jen i několik dalších novinek. Funkcionalita, kterou jsme popsali již v testu předchozí generace, sice zůstává identická, vylepšena však byla konektivita. Nově se například můžete spolehnout na rychlejší Wi-Fi 6 nebo konektor HDMI 2.1, díky kterému je možné vykreslit 4K HDR obsah až v 60 FPS, což je však oproti takovému PlayStationu 5 pouze poloviční snímkovací frekvence.

Dalším vylepšením je podpora Thread – komunikačního protokolu v rámci chytrých domácností pro rychlejší a spolehlivější reakce napříč zařízeními, který se však hodí spíše do budoucna, a také výkonnější procesor Apple A12 Bionic představený u iPhonu Xs. Již předešlý čipset (Apple A10X) měl však podle mého názoru dostatek výkonu, rozhodně tedy neočekávejte žádné drastické změny ve svižnosti rozhraní.

Apple TV 4K samozřejmě podporuje také populární Dolby Atmos, Dolby Vision a HDR10 nebo možnost přehrávání zvuku ze zařízení Apple HomePod. Uživatele, kteří chtějí poslouchat skrze AirPods, však může zamrzet absence Spatial Audio.

Líbilo se nám
  • výkonnější procesor
  • HDMI 2.1 a Wi-Fi 6
  • možnost vysílání hudby do HomePodu
Nelíbilo se nám
  • vykreslení max. 60 FPS
  • absence Spatial Audio při poslechu do sluchátek

Zhodnocení: raději si kupte jen ovladač

Důvodů k přechodu ze starší generace Apple TV není mnoho. Pokud vám nevyhovuje původní ovladač, je výhodnější si samostatně dokoupit jeho upgradovanou verzi a dále používat původní Apple TV. Výkonnější procesor, Wi-Fi 6 i HDMI 2.1 (s maximálním vykreslením 60 snímků za sekundu) jsou sice příjemná vylepšení, bohužel však pouze marginální.

Foto: Petr Vojtěch, fzone.cz

Klady
  • podpora protokolu Thread
  • HDMI 2.1 + Wi-Fi 6
  • povedený nový ovladač
  • výkonnější procesor
Zápory
  • málo inovací
  • komunikace mezi ovladačem a krabičkou přes infraport
  • vykreslí maximálně 60 FPS
  • stejný design krabičky Apple TV
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze