Apple

Tajemství nejúspěšnějších společností
Apple
Fotografie: Unsplash
  • Apple je nejrychleji rostoucí společností v historii amerického byznysu
  • První markantní úspěch zaznamenal již po roce působení
  • Má 147 tisíc zaměstnanců

Dnes se podíváme na jednu z největších a nejúspěšnějších technologických společností všech dob. Jsem si jistá, že ji znáte. Její ikonické logo v podobě nakousnutého jablka totiž vidíme denně. Apple je definicí jednoduchosti v designu i používání. Jedná se o firmu, která se specializuje na hardware a software a mezi její nejznámější produkty můžeme zařadit Mac nebo iPhone. Pokud vás zajímá, co společnost se 147 tisíci zaměstnanci vyneslo na vrchol, čtěte dál.

Začínáme v garáži

Podobný příběh jsme tu měli už několikrát. Společnost své působení odstartovala v garáži. V roce 1976 byla založena Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem, kteří pod značkou Apple Computer začali pracovat na prvních počítačích Apple I. Ty vypadaly jako nevzhledné dřevěné krabice. Zanedlouho ale změnily celý počítačový průmysl.

Apple I
Apple I

Už v roce 1977 stál na pultech s elektronikou první sériově vyráběný počítač s barevným monitorem a skříňkou z plastu. Apple II byl s těmito revolučními prvky upgradem předchozího modelu, brzy se z něj stal hit a komerčně byl velmi úspěšný. Prodával se až do 80. let a za tu dobu společnost prodala několik miliónů kusů.

Apple II
Apple II

Jobs si uvědomoval, že má firma velký potenciál a věděl, že k jeho naplnění potřebuje profesionální marketingové vedení a kapitál. S řízením firmy neměl on ani Wozniak žádné zkušenosti, a proto přemluvil Mikea Markkulu, marketingového manažera Intelu, aby navštívil jejich skromné pracoviště v garáži. Markkula byl z firmy nadšený, a tak do ní investoval 90 tisíc amerických dolarů. Kromě toho vytvořil podnikatelský plán a sehnal další investory. Apple se stal nejrychleji rostoucí společností v historii amerického byznysu. V roce 1980 vstoupil na burzu a díky úspěšnému modelu Apple II si mohl dovolit expandovat. Téhož roku tak v kalifornském městě Cupertino zaměstnával několik tisíc lidí.

V roce 1983 byl na trh uveden první počítač s grafickým uživatelským rozhraním a první myší – Lisa I. Toto vyspělé zařízení ale moc neuspělo, a to převážně kvůli jeho přemrštěné ceně, která činila 10 tisíc dolarů.

Apple Lisa I
Lisa I

O rok později společnost představila Macintosh, který se stal prvním počítačem, jenž popularizoval grafické uživatelské rozhraní a využití myši i pro běžné domácí použití. Jobs při jeho výrobě klad velký důraz na design a snadnou ovladatelnost. Jeho pořizovací cena byla přibližně 2 500 dolarů a prodej se podpořil rozsáhlou marketingovou kampaní, do které spadala i televizní reklama.

Mac byl nejvyspělejším osobním počítačem a ze začátku zaznamenal velký úspěch. Ten ale bohužel opadl, protože byl počítač nekompatibilní. Běžní lidé tak dávali přednost PC od IBM, který byl levnější a kompatibilní s počítači ostatních výrobců. V roce 1985 Steve Jobs firmu opustil. Po rezignaci založil společnost novou, která nesla název NeXT, zaměřovala se na výrobu technologicky pokročilých počítačů a představovala pro Apple hrozbu. Výrazného úspěchu se ale nakonec nedočkala. Počítač NeXT byl neuvěřitelně kvalitní a patřil k naprosté špičce, jeho prodej však pokazila naprosto neúnosná cena.

V roce 1996 Apple odkoupil společnost NeXT za 400 miliónů dolarů a Steve Jobs, jakožto „prozatimní ředitel“ Applu, dostal společnost opět na výslunní. Představen byl nový operační systém Mac OS X, jehož základ byl vybudován na operačním systému NeXTSTEP, který se nacházel v počítačích NeXT.

iMac
iMac

Další milník přichází v roce 1998, kdy Apple uvedl na trh originální all-in-one počítač známý jako iMac. Byl velmi úspěšný. Velké „boom“ přineslo také představení revolučního a zároveň nejpopulárnějšího hudebního přehrávače všech dob. iPod, který byl uveden na trh v roce 2001, se stal naprostým fenoménem.

iPod
iPod

V roce 2007 přichází na scénu legendární iPhone, chytrý telefon společnosti Apple. První model byl revolučním zařízením s jednoduchým designem, který kombinoval funkce telefonu, hudebního přehrávače a internetového prohlížeče. Promyšlená reklamní kampaň z něj udělala hit už několik měsíců před zahájením prodeje, první uživatelé kvůli němu stáli několikahodinové fronty.

iPhone
iPhone

O rok později byl představen ultratenký notebook MacBook Air, který se nyní vyrábí s 11palcovou a 13palcovou úhlopříčkou. V roce 2010 společnost uvedla na trh další revoluční produkt, kterým byl první iPad. Šlo o zařízení, které se stavělo mezi MacBook a iPhone a bylo určeno pro konzumaci obsahu a jednoduchou kancelářskou práci.

Macbook Air a iPad

Steve Jobs po představení iPhonu 4S umřel na rakovinu. V roce 2011 ho na postu výkonného ředitele nahradil Tim Cook a o tři roky později byla na světě první série chytrých hodinek Apple Watch. Ty jsou doplňkem iPhonu a uživatel s nimi může telefonovat, poslouchat hudbu, posílat SMS nebo platit prostřednictvím Apple Pay. Tento doplňkový, přesto zásadní produkt, mění nejen svět fitness a zdravotnictví, ale i běžné návyky uživatelů.

Apple Watch
Apple Watch

V roce 2016 byla představena první generace bezdrátových sluchátek AirPods. Od té doby se na trhu objevila také AirPods Pro se špunty a AirPods Max, která mají více barevných provedení.

AirPods
AirPods

Za zmínku určitě stojí jeden z největších projektů Apple Park, který samozřejmě není spotřebním produktem. Jedná se o obrovský komplex, který od roku 2017 slouží jako ústředí společnosti v kalifornském Cupertinu.

Apple Park
Apple Park

Proč je Apple tak úspěšný?

Apple je výjimečný v tom, že vytváří produkty pro sebe. Pokud to, co je na trhu dostupné, není společnosti dost dobré, vytvoří produkt nový. Tak vznikl Mac, iPod, iPhone i iPad. Dalo by se tedy říct, že Apple je inovátorem. Tato úspěšná společnost zkrátka určuje trend, nebojí se riskovat a vždy přemýšlí nad tím, co by mohla přinést budoucnost.

Apple produkty

Steve Jobs, spoluzakladatel společnosti a jeden z nejvýraznějších lidí počítačového průmyslu

Legendární vizionář byl poměrně kontroverzním člověkem. Měl vyhraněné názory, za kterými si tvrdě stál. Byl ale velmi ojedinělou a nadanou osobností. Možná nevíte, že jednu dobu řídil filmové studio Pixar zabývající se počítačovou animací, které se díky jeho vedení a tvůrčí genialitě dopracovalo na vysoko ve filmovém průmyslu.

Steve Jobs
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze