Portal: Revolution
test

Portal: Revolution

Přídavek, jak má být

Když vám hru někdo popíše jako bezplatný fanouškovský přídavek, který vznikl bezmála 20 let po původním titulu, pak o jeho kvalitách můžete oprávněně pochybovat. Někdy se však najde výjimka, jako je tato, která bez problémů snese srovnání s originálem.

Ještě než společnost Valve zbohatla na provozování distribuční platformy Steam, dělala docela dobré hry. Čtvrt století starý Half-Life není potřeba blíže představovat. Vedle této mainstreamové akční záležitosti pak o něco později vznikl neméně oceňovaný Portal založený na nenásilném řešení hádanek. První díl vyšel v roce 2007, druhý o čtyři roky později. A pak konec, protože jak někdo vtipně poznamenal, ve Valve se zjevně bojí čísla tři.

Ale neplatí to absolutně. Během let samotná firma přišla s nejrůznějšími hříčkami z univerza Portalu a ještě více nejrůznějších sequelů, prequelů a spin-offů mají na svědomí fanoušci. Portal: Prelude, Portal Stoires: Mel nebo „čtyřrozměrný“ Portal Reloaded jsou zvučnější jména z ještě delšího seznamu. A nyní se k nim přidává Portal: Revolution.

Navzdory svému názvu přistupuje k originálu až s bázlivou pokorou. Děj je zasazen někam mezi události prvního a druhého dílu. První výcviková kapitola pak vypadá jako nápodoba prvního dílu. Druhá seznamovací jako díl druhý a až pak se věci začnou ubírat svým směrem.

Co se obtížnosti a hádanek týče, autoři tvrdí, že tam, kde skončila „dvojka“, navazuje jejich dílo. To by zhruba tak odpovídalo, důležitější ale je, že se hra nesnaží nějak předvádět genialitu svých autorů, ale dbá na maximální hráčský zážitek. Hádanky gradují postupně a jsou veskrze dobře pochopitelné – pokud se někde zaseknete, pak jen proto, že se špatně rozhlédnete.

Veškeré hraní tak příjemně plyne a zhruba 40 hádanek vyřešíte za 6 až 8 hodin podle vaší šikovnosti. Znovu přitom zažijete pocity z původních dvou her: izolaci, osamělost, úpadek a rozklad kdysi velmi mocné instituce. A zatímco v roce 2007 byly rozhovory s umělou inteligencí, která má „o kolečko navíc“, čisté sci-fi, dnes už to tak nereálně nevypadá.

To vše se odehrává v graficky ucházejícím prostředí a s profesionálním dabingem (byť by někomu mohly chybět české titulky, dokud je komunita nedodělá). Kdyby mi někdo tvrdil, že jde o oficiální přídavek od Valve, za který je potřeba zaplatit 20 eur, nerozporoval bych to. Ale fascinující na tom je, že jde původně o studentský projekt, který je zdarma, pokud už ve své knihovně máte Portal 2. Což byste měli, stejně jako tuto hru.

Foto: Second Face Software

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze