Sencor Sirius 2, Mini, Maxi
test

Sencor Sirius 2, Mini, Maxi

Povedený reproduktor do nepohody

Pokud chcete své blízké potěšit cenově dostupným dárkem, který lze využít doma i během pobytu venku, nabízí se velmi oblíbené bezdrátové reproduktory. Trio Sencor Sirius 2 láká na odolnost vůči vodě, povedený design i dlouhou výdrž na nabití. Jaké jsou dojmy z používání?

Značku Sencor mají mnozí z nás spojenou především s malými domácími spotřebiči, z nichž vám možná vyvstane na mysli nejrůznější příslušenství do kuchyně, ale třeba také chytré vysavače či klimatizace. Tato česká značka s japonským původem má však ve své nabídce i v současnosti extrémně populární bezdrátové reproduktory. Testovaný model Sencor Sirius 2, který je nabízen ve třech velikostech (Sirius 2, Sirius 2 Mini a Sirius 2 Maxi), pak zaujme například zvýšenou odolností, ale také stylovým LED přisvícením. Jak se osvědčil v našem testu?

Technické parametry Sencor Sirius 2 (Sirius 2 Mini, Sirius 2, Sirius 2 Maxi)

Barevné provedení černá, zelená, modrá, růžová
Hmotnost 420, 547, 998 gramů
Výdrž baterie až 7 hodin, až 7 hodin, až 8 hodin
Podporované kodeky SBC, AAC
Konektivita USB-A, Bluetooth 5.0, 3,5mm jack, slot na microSD karty
Cena doporučená výrobcem 799 Kč, 999 Kč, 1 499 Kč

Obsah balení: vše důležité

V krabici najdeme pečlivě zabalený reproduktor, příručku a kabel typu USB-C/USB-A určený pro nabíjení. Lze tedy konstatovat, že nic důležitého neschází. Poutko je již z výroby navlečeno na reproduktoru.

Sencor Sirius 2, Mini, Maxi
Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: příjemný na dotek a hned ve třech velikostech

Sencor Sirius 2 je nabízen hned ve třech velikostech: nejmenší je Sencor Sirius 2 Mini, prostřední Sencor Sirius 2 a největší Sencor Sirius 2 Maxi. Na test dorazily všechny tři verze, které jsou nabízeny ve shodné paletě čtyř barevných odstínů (černé Black, zelené Olive, modré Navy a růžové Rose).

Z přiložených snímků si lze utvořit vcelku dobrou představu o tom, jak se jednotlivá provedení velikostně liší. Po hmotnostní stránce je pak evidentní, že zatímco Sencor Sirius 2 Mini (420 gramů) Sencor Sirius 2 s 547 gramy lze relativně pohodlně přenášet i zavěšené na ruce (díky praktickému poutku), největší Maxi je již těžší kalibr a 998 gramů se po chvíli pronese.

Co se designu a konstrukce týče, lze se těšit na velmi pěkné zpracování z tkaniny, která působí velmi příjemně (prémiově) a má zajistit i patřičnou odolnost. Jedná se o stejný typ tkaniny, který najdeme třeba i na HomePodu , tudíž lze s jistotou tvrdit, že se jedná o dobrou volbu z hlediska velmi snadné (prakticky neexistující) údržby. Barvě tkaniny pak odpovídají i ovládací prvky, poutko či logo výrobce. Z praktického hlediska oceňuji velká a snadno nahmatatelná (dá se říct, že klidně i poslepu) tlačítka pro ovládání hlasitosti. Na protilehlé straně se pak nachází další běžné ovládací prvky + chytře ukrytý slot pro paměťové karty, 3,5mm jack a USB-C. V tomto ohledu si Sencor zaslouží pochvalu za to, že nerozlišuje konektorovou výbavu na základě velikosti (a tedy i ceny) jednotlivých reproduktorů a je pro všechny tři velikosti identická.

Všechny tři reproduktory jsou rovněž vybaveny LED proužkem na jedné ze stran (v blízkosti poutka), který decentně bliká všemi barvami během přehrávání hudby. Zároveň disponuje světelným indikátorem při změně hlasitosti a lze jej i kompletně deaktivovat. Nejedná se o žádnou „diskotéku“ jako u některých konkurenčních reproduktorů od Sony, může však dotvořit atmosféru a někomu naopak může vyhovovat, že není použitý LED kroužek až tak výrazný.

Velkou výhodou je pak zvýšená odolnost dle IPX7, což znamená schopnost odolat ponoření pod vodní hladinu. V praxi to přináší především klid na duši uživatelů, kteří se nemusí obávat toho, co se stane, když se reproduktor u bazénu postříká vodou, zmokne apod.

Líbilo se nám
  • zvýšená odolnost IP67
  • decentní LED osvícení
  • konektorová výbava (včetně čtečky karet)
  • povedený design a praktické ovládací prvky

Konektivita: ve dvou se to lépe táhne

Reproduktory Sencor Sirius 2 sice nedisponují rychlým párováním Fast Pair, které by ocenili majitelé smartphonů (a tabletů) s Androidem, ani NFC, párování však bylo přesto bezproblémové. Reproduktor se po zapnutí okamžitě objevil ve výčtu zařízení v nastavení Bluetooth a na první dobrou spároval s telefonem. Mnohem důležitější podle mě je, že výrobce nezapomněl na možnost spárovat jeden Sencor Sirius 2 s dalším reproduktorem (stejným modelem), čímž si mohou uživatelé vytvořit pěkný stereo efekt. Propojit lze navíc nejen dva (velikostně) identické modely, ale třeba i Sirius 2 Maxi a Sirius 2 Mini.

Sencor Sirius 2 Maxi

Na rozdíl od od Sony nedisponuje Sencor Sirius 2 žádnou doprovodnou aplikací pro mobilní telefony, v podstatě to ale nevadí, neboť si lze vše důležité snadno nastavit přímo na reproduktoru. Bezdrátové propojení probíhá skrze moderní Bluetooth 5.0. Vzhledem k tomu, že se výrobce nikde nechlubí používanými kodeky, je zřejmé, že se zde jedná pouze o ty základní, jako je AAC/SBC, LDAC schází. Opět to nelze vzhledem k ceně a zaměření příliš kritizovat. Pro náročnější uživatele je zde navíc již zmiňovaný 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • možnost propojení s dalším reproduktorem
Nelíbilo se nám
  • schází rychlé párování Fast Pair pro Android

Zvuk: nebudete zklamáni

Sencor Sirius 2 považuji za cenově dostupnější bezdrátové reproduktory, kvalitou přednesu se však bez větších potíží vyrovnají i o něco dražší konkurenci a požadavky průměrně náročného posluchače spolehlivě splní. Pro mnohé bude hrát velmi důležitou roli maximální hlasitost, která je u všech tří modelů dostačující a i s modelem Sirius 2 Mini lze bez problémů vyplnit průměrně velkou místnost v domácnosti. Z pohledu kvality se jedná o solidní základ se slušnou porcí basů (Sencor Sirius 2 však nemá tak výrazné basy jako obdobné reproduktory od Sony) a slušným podáním středů i výšek. Jednotlivé frekvence se sice mohou občas překrývat, ale celkově je kvalita v pořádku.

Líbilo se nám
  • dostatečně kvalitní zvukové podání
  • vysoká maximální hlasitost

Výdrž: bez problémů

Výdrž na baterii se u jednotlivých modelů liší, respektive střední (3 600 mAh) a Mini (2 500 mAh) slibují až 7 hodin přehrávání hudby, zatímco Maxi o hodinu více (5 000 mAh). Nabití zcela vybitého reproduktoru na 100 % pak trvá přibližně 3 hodiny a během mého používání jsem naměřil zhruba o půl hodiny méně.

Sencor Sirius 2, Mini, Maxi

Celkově je podle mě výdrž dostačující, konkurence na tom může být opět lépe (některá i v rámci desítek hodin), což je ale zpravidla vyváženo vyšší cenou. 7 až 8 hodin poslechu by mělo spolehlivě stačit na party u bazénu i domácí poslech v kuchyni během vaření. Jedná se o údaj se zohledněním cca 50% až 60% hlasitosti, což je vzhledem k vysoké maximální hlasitosti zcela dostačující. Samozřejmostí je rovněž možnost využít reproduktory díky integrované baterii také jako powerbanku.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • možnost využití jako powerbanky

Zhodnocení

Trojlístek Sencor Sirius 2 je povedenou volbou pro všechny, kteří prahnou po cenově dostupném bezdrátovém reproduktoru s líbivým designem, zvýšenou odolností IPX7, dostačující výdrží i kvalitní konektorovou výbavou. S ohledem na cenu jim lze jen máloco vytknout. Někoho by mohla zklamat snad jen absence rychlého párování Fast Pair, jinak ale nemám reproduktorům co vytknout.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • možnost propojení s dalším reproduktorem
  • povedená konektorová výbava
  • dostatečně kvalitní zvuk
  • povedený design i vysoká odolnost dle IPX7
Zápory
  • schází Fast Pair pro rychlé párování s Androidem