Sony Inzone Buds
test

Sony Inzone Buds

Hybridní špunty pro herní fandy

Ačkoliv běžně špuntová sluchátka testujeme na mobilenet.cz, Sony Inzone Buds za tak úplně běžná sluchátka považovat nelze, neboť cílí primárně na hráče. Zároveň však přináší i chytrou hybridní koncepci a pokročilé herní vychytávky, což z nich dělá svým způsobem 2v1. Jak se Inzone Buds osvědčila v našem testu?

Po nedávném testu Sony Inzone H5 se do redakce podívala špuntová sluchátka Sony Inzone Buds. Jedná se o vůbec první sluchátka této konstrukce dané značky, po kterých mnoho hráčů už delší dobu volalo, neboť běžná špuntová sluchátka s konzolí PlayStation spárovat nelze. Povedla se tato prvotina na výbornou, nebo má nějaké nedostatky?

Sony Inzone Buds
Barevné provedení černé, bílé
Velikost měniče 8,4mm
Odolnost IPX4
Výdrž na nabití max. 24 h s konektorem
Propojení 2,4 GHz (dongle), Bluetooth 5.3
Hmotnost 6,5 gramů (jedno sluchátko)
Cena 4 999 Kč

Obsah balení: se vším všudy

Rozdíl mezi novodobými sluchátky od Sony (například vlajkovým modelem Sony WF-1000XM5) a Inzone Buds je patrný již u balení, které zkrátka není tak environmentální, zato však líbivější, neboť má pěkně barevný přebal, jenž lépe odpovídá hernímu zaměření. Samotný obsah je pak zcela dostačující, konkrétně se jedná kromě sluchátek rovněž o další tři velikosti silikonových náušníků (celkem jsou tak k dispozici 4 velikosti) a rovněž USB-A/USB-C nabíjecí kabel.

Líbilo se nám
  • kompletní balení
Nelíbilo se nám
  • hezky zpracované, avšak o něco méně environmentální

Konstrukční zpracování: netradiční vzhled, tradiční komfort

Inzone Buds působí na poměry špuntových sluchátek mírně netradičně, neboť mají nekonvenční „prohnutí“ a celá konstrukce je zkrátka o dost jiná, než to, co jsme běžně zvyklí vídat. Osobně jsem však rád, že Sony nijak neexperimentovalo s odvážnějším vzhledem ve stylu některých herních značek, jejichž sluchátka působí občas už skutečně dost „divoce“, svítí všemi možnými barvami, využívají různé výrazné silikonové prvky apod. Sony Inzone Buds dávají najevo, že jde o něco jiného, ne snad nutně ani herního, zejména v testované černé barvě, zároveň si je však klidně můžete vzít na videokonferenci a nikdo se na vás nebude dívat jako na mimozemšťana.

Za zmínku stojí i pouzdro, které je poměrně velké a nosit jej například komfortně v kapse „slim fit“ chinos či riflí rozhodně nebude vypadat příliš dobře, naopak v kapse bundy rozhodně překážet nebude. Pouzdro má ideální odpor víka a je z příjemného matného plastu, přesto si nemohu odpustit poznámku, že s přihlédnutím k ceně si Sony mohlo dát záležet možná o trochu víc na designu, který mohl být (opět podotýkám, že jsem testoval černé provedení) o něco nápaditější. Mezi sluchátky je USB-C dongle, na němž najdeme miniaturní přepínač pro připojení mezi PC, PlayStationem 5 (současně) a smartphonem, čímž jsou starší iPhony s Lightningem (či snad starší mobily s microUSB) automaticky ze hry venku.

Komfort sluchátek je každopádně příkladný a velmi dobře mi Inzone Buds seděla v uších i po několika hodinách, aniž bych cítil nutkání je vytáhnout a dát si pauzu. Na rozdíl od uzavřené konstrukce náušníků navíc rozhodně nehrozí nebezpečí „zapařených“ uší během hraní v parném létě, což je rozhodně fajn. Na závěr zmíním, že sluchátka disponují rovněž odolností IPX4, tudíž by je neměl rozházet menší deštík či trocha potu.

Líbilo se nám
  • zajímavý design samotných sluchátek
  • vysoký komfort během nošení
  • díky donglu odpadá nutnost sluchátka klasicky párovat
Nelíbilo se nám
  • pouzdro by mohlo být nápaditější

Propojení: mnoho možností na výběr

Jak už bylo zmíněno, Sony Inzone Buds lze díky USB-C donglu možné připojit ke všem moderním smartphonům a zároveň ke konzoli PlayStation 5 či počítači. To je jeden z rozdílů oproti dříve testovanému modelu Inzone H5, jenž disponoval donglem se starším USB-A.

Samotná volba konektoru naštěstí nemá žádný vliv na přenos zvuku, který probíhá klasicky na frekvenci 2,4 GHz s extrémně nízkou latencí (menší než 30 ms), ovšem tato sluchátka umí využít rovněž Bluetooth 5.3, problém je však v tom, že zařízení musí podporovat Bluetooth LE. To v praxi znamená, že například s iPhony (či iPady) tato sluchátka skrze Bluetooth nepropojíte, pouze pomocí donglu. S většinou Android smartphonů je však propojení bezproblémové. U iPhonů to pak znamená, že je tak nelze (drátově) nabíjet v jednu chvíli a zároveň používat tato sluchátka, s ohledem na primárně herní zaměření to však nelze výrobci příliš vytýkat, neboť konzoli PlayStation 5 „nenabíjíte“ skrze USB-C a počítač má zpravidla zase těchto konektorů hned několik.

V souvislosti s propojením pak musím zmínit také počítačovou aplikaci Inzone Hub, skrze kterou si lze upravit nastavení ekvalizéru, nastavení jednotlivých hlasitostí, dynamického rozsahu zvuku a dalších atributů. Aplikace je velmi pěkně zpracovaná a přehledná, ještě víc se mi ale líbí jednoduchost přepínání mezi zdrojem zvuku z PC a Playstationu posuvným tlačítkem na samotném donglu.

Líbilo se nám
  • praktický dongle s přepínačem
  • povedená aplikace pro PC
  • 2,4GHz propojení s velmi nízkou latencí
Nelíbilo se nám
  • bezdrátové spárování bez donglu s iPhony není možné, i když sluchátka podporují Bluetooth

Kvalita zvuku a výdrž: aktivní potlačení hluku a kvalitní zvuk

Sony Inzone Buds jsou možná rozměrově menší než zbylá sluchátka Inzone, zvukem však zájemce rozhodně nezklamou. Jedním z důležitých prvků je prostorovost, která logicky nemůže být na takové úrovni jako třeba u Inzone H9, neboť to zkrátka fyzicky není možné. Ovšem s ohledem na velikost sluchátek, měničů a typ konstrukce se lze i zde těšit na parádní prostorový zvuk. Například během hraní nového Marvel's Spider-Man 2 jsem si užíval skutečně parádních efektů, ať už šlo o zvuky úderů během soubojů či filmové sekvence. Při plížení v The Last of Us zase můžete slyšet i sebemenší ruch a rovněž rozpoznat, ze kterého místa přichází. To stejné platí i pro Returnal, kde zase budete často slýchat zvuk nejrůznějších futuristických zbraní i další speciální efekty. Se sluchátky jsem hrál také nejnovější Gran Turismo, kde si dosyta užijete projevu motorů luxusních supersportů.

Druhým aspektem je pak samotná kvalita zvuku, kterou jsem hodnotil během hudebního poslechu spíše než během hraní her. V tomto ohledu jsou Inzone Buds především vyváženě hrající sluchátka, tedy ani ne přebasovaná, ani „podbasovaná“, stejně tak zvládají velmi dobře vykreslit střední tóny a také zprostředkovat čisté výšky. Zvukové nastavení si lze navíc upravit, tudíž si může každý uživatel snadno doladit zvuk k dokonalosti. Já jsem byl však s čistotou zvukového podání velmi spokojen i ve výchozím nastavení.

Třetí velkou předností je pak ANC, které Sony zkrátka umí a i u Inzone Buds nebudete po aktivaci ANC často vůbec vědět, co se okolo vás děje. Během hraní her může být ANC dost možná ještě vítanější funkcí než při poslechu hudby, neboť vám dovolí se ještě více ponořit do hry. Inzone Buds každopádně skvěle zvládají odhlučnit nejen doma u konzole či počítače, ale také venku při chůzi městem, jízdou MHD apod.

Sony Inzone Buds
Nakonec zbývá výdrž, která činí až 24 hodin bez aktivovaného ANC a až 18 hodin s aktivním potlačením hluku. Podle mých zkušeností je takto dlouhá výdrž více než dostačující i pro náročnější hráče, k dispozici je navíc možnost rychlého nabití, kdy lze výměnou za 5 minut nabíjení získat jednu hodinu hraní.
Líbilo se nám
  • velmi schopné ANC
  • dlouhá výdrž
  • povedený prostorový efekt

Zhodnocení

Sony Inzone Buds jsou mým favoritem z celé nabídky sluchátek Inzone, neboť mají podle mého názoru praktičtější špuntovou konstrukci (a tedy i kompaktní rozměry), skvělý zvuk i ANC a v neposlední řadě i praktický dongle. Výhoda donglu je na jednu stranu částečně i omezením (v propojení se smartphonem v případě, kdy byste jej chtěli drátově nabíjet), stejně tak bych ocenil větší nápaditost u designu pouzdra sluchátek. Celkově však nemám Inzone Buds mnoho co vytknout a jejich nákup mohu doporučit.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • 2,4GHz propojení s velmi nízkou latencí
  • povedená aplikace pro PC
  • komfort během nošení
  • USB-C dongle (odpadá nutnost párování)
  • kvalitní zvuk i schopné ANC
Zápory
  • pouzdro by mohlo být o něco nápaditější
  • omezená Bluetooth konektivita (např. nelze spárovat s iPhony)
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze